Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Akkoord cao VVT gesloten

De werkgeversorganisaties ActiZ en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en de vakbonden hebben een principe-akkoord gesloten voor de cao verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, jeugdgezondheidszorg en kraamzorg. De cao voorziet in een structurele loonsverbetering van totaal 2,5 procent. De cao loopt van 1 maart 2010 tot 1 maart 2012 en geldt voor 420.000 werknemers.
Akkoord cao VVT gesloten

De belangrijkste punten in de overeenkomst zijn: een structurele loonsverhoging van 2 procent over twee jaar. Daarnaast krijgen werknemers in 2010 nog een eenmalige uitkering van 0,6 procent en wordt in 2011 de eindejaarsuitkering met 0,5 procent verhoogd. Het verlof in verband met leeftijd wordt vervangen door een persoonlijk levensfasebudget voor alle werknemers.

Wmo

Ook zijn in de cao opgenomen een regeling voor de overgang van personeel bij aanbestedingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo); afspraken over de bevordering van de instroom van jeugdigen en zij-instromers; en een minimaal scholingsbudget per organisatie van 2 procent van de loonsom. De cao heeft een looptijd van 1 maart 2010 tot 1 maart 2012.

Eenzijdig loonbod

De onderhandelingen begonnen in het voorjaar van 2010 en zijn een aantal keren afgebroken. De leden van ActiZ en BTN hadden nog deze week besloten om de werknemers een eenmalige uitkering te geven als het dit jaar niet zou lukken een nieuwe cao te sluiten. Nu na een ultieme poging van de werkgevers toch een nieuwe cao tot stand is gekomen, is deze uitkering niet nodig.

Krappe arbeidsmarkt

ActiZ en BTN vinden dat nu een goed evenwicht is bereikt tussen wat financieel mogelijk is en wat gezien de krappe arbeidsmarkt nodig is om aantrekkelijke werkgevers te zijn. Dat laatste is niet onbelangrijk, gezien het voornemen in het regeerakkoord om 12.000 extra mensen in de langdurige zorg aan het werk te krijgen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Eenzijdig loonbod cao VVT dreigt

Onderhandelingen cao VVT lopen opnieuw vast

‘Verslechtering cao VVT leidt tot leegloop’

Partijen willen overleg cao VVT hervatten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Pieter, werknemer verwend? Je zult bedoelen de werk gevers die worden verwend. Loop maar eens een dag mee in de zorg. Als je vroeger nog 3 kwartier bij mensen had moet je nu het zelfde doen in 20 minuten..Dus de gezellige tijd voor een praatje of een keer een bakje koffie zit er dus niet meer in wat jammer is voor die arme mensjes die juist dat praatje nodig hebben. kom je over je tijd heen word je op het matje geroepen door jaja de werkgever die heerlijk warm achter zn buro zit.. wie word er dan verwend?,dat bedoel ik maar.
    Ik heb bericht gekregen dat de eindejaarsuitkering tussen kerst en oud en nieuw worden uitbetaald, klopt dat? hoe kan ik zien of er die 0,6% bij in zit? hoe kan ik dat berekenen? wie weet het sommetje

  3. Ik snap niet dat zoveel zorginstellingen akkoord zijn gegaan met deze enorme loonsverhogingen. Voor zorginstellingen is dit amper op te hoesten. Wij hebben als een van de weinige zorginstellingen tegen gestemd. De werknemers worden verwend, dit kan niet uit, gezien de huidige situatie in ons land.

  4. Ik snap het niet: je kunt die 0,5% eindejaarsuitkering toch niet bij die 2% structurele loonsverbetering optellen? Dat gaat namelijk over andere bedragen.
    Het is dus een verbetering van 2%, en niet van 2,5% (wat is de inflatieverwachting??)
    Daarnaast eenmalig 0,6% en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering van 0,5%.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.