Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Alfahulp-plus constructie voor thuishulp

Redacteur Zorg+Welzijn
Behoud van werk en inkomen met een opgewaardeerde alfahulp constructie. Dat is de idee achter het voorstel van de ondernemingsraad van de Brabantse zorgorganisatie Thebe, voor 2200 thuishulpen die met ontslag worden bedreigd. ‘Als we niets doen, zitten heel veel mensen straks in de WW.’
Alfahulp-plus constructie voor thuishulp
Foto: ANP Koen Suyk

De centrale ondernemingsraad van Thebe, zorgorganisatie in Brabant met 8400 medewerkers, werkt een voorstel uit om de 2200 thuishulpen in een alfahulp-plus constructie onder te brengen. Er wordt gezocht naar mogelijkheden voor een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met het pensioenfonds Zorg en Welzijn wordt gepraat over voorzetting van de pensioenopbouw. Een nieuw op te zetten netwerkorganisatie zou in de nieuwe constructie bemiddelen tussen de cliënt en de – zelfstandige- thuishulp.

Perspectief

De cor van Thebe wil perspectief bieden voor de thuishulpen, die door de bezuinigingen van het kabinet op het budget voor huishoudelijke zorg, ontslagen zullen worden. Bovendien wil de cor dat cliënten hun vertrouwde thuishulp kunnen behouden. ‘De thuishulpen zullen dan de ene dag worden ontslagen bij Thebe, om de volgende dag als zelfstandig werker bij de cliënt aan de gang te gaan,’ zegt cor-vicevoorzitter Marjan den Bok.

Regeling

De cor wil voor deze constructie gebruik maken van de “Regeling dienstverlening aan huis”, die de overheid in het leven heeft geroepen om het particulieren gemakkelijker te maken iemand in te huren voor klussen en huishoudelijk werk zonder loonbelasting en premies af te dragen. ‘De regeling moet wel iets opgerekt worden,’ aldus Den Bok. ‘Nu mag je maximaal 12 uur per week gedurende 43 weken per jaar werken. Onze thuishulpen werken gemiddeld 13 uur per week in 52 weken.’

Zwarte huishoudster

Een netwerkorganisatie moet de bemiddeling tussen cliënt en zelfstandige hulp gaan verzorgen, plus de administratieve klussen. ‘Het mooiste zou zijn als iemand uit de grote groep thuishulpen zou opstaan en zo’n netwerk wil organiseren,’ aldus Den Bok. De cliënt zal zijn hulp zelf gaan betalen tegen een tarief dat kan concurreren met de “zwarte huishoudster”. De vraag is wel of alle cliënten zich een hulp kunnen permitteren als ze die helemaal zelf moeten betalen. ‘Wellicht zijn er ook gezinnen met jonge kinderen die een huishoudelijke hulp willen inhuren,’ oppert Den Bok als optie om een “nieuwe markt” aan te boren.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Snap bovenstaand niet goed, dus Thebe wil de 2200 vaste loondienstmedewerkers omzetten naar een alfaconstructie, dit heeft alleen maar voordelen voor de werkgever om goedkoop van zijn personeel af te komen, het is een beetje kort door de bocht om te denken dat in dit scenario de indicaties niet zullen verminderen, dit gebeurt wel degelijk dus ook minder uren voor de medewerkers, in loondienst hebben ze een vast basissalaris , bij alfa kan het alle kanten op, een klant die wegvalt is betekent ook minder inkomsten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.