Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Alle specialisten verantwoordelijk voor ziekenhuisomzet

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ook dienstverbanders gaan verantwoordelijkheid dragen voor productievolume en omzet.
Alle specialisten verantwoordelijk voor ziekenhuisomzet
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Medisch specialisten in dienstverband worden verantwoordelijk voor hun “productie-eenheid” en krijgen daarvoor een eigen budget. Daarmee dragen ze medeverantwoordelijkheid voor het productievolume  en omzet van het ziekenhuis waarin ze werken.

Raad van bestuur

In ruil daarvoor zal de raad van bestuur inzicht moeten geven in de omzet- en kostenontwikkeling van het ziekenhuis. Dat staat in de nieuwe Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten in dienstverband die op 10 juni is afgesloten.

Léon Winkel, kinderarts en bestuurder bij de Orde van Medisch Specialisten: ‘Wij willen hiermee het ondernemerschap stimuleren, ook voor dienstverbanders.’ Medisch specialisten in maatschappen zijn op dat punt al veel verder.

AMS

De AMS schenkt veel aandacht aan gezond en veilig werken, zowel voor de patiënt als voor de arts. Zo mag het aantal gewerkte uren per week maximaal 55 bedragen. Specialisten en raad van bestuur maken met elkaar afspraken de kwaliteit en kwantiteit van de zorg die zij gaan leveren. Iedere drie maanden overleggen productie-eenheden met de raad van bestuur de voortgang. Een vakgroep, of productie-eenheid, kan bestaan uit medisch specialisten van eenzelfde specialisme of een combinatie van verschillende specialismen.

Zorginkoop

Tot nu toe werden specialisten in dienstverband zelden betrokken bij de zorginkoop. Dat gaat veranderen: vooraf bespreken zij met de raad van bestuur wat zij tegen welke voorwaarden kunnen leveren. Mocht het zo zijn dat er te weinig mankracht is om de afspraken te na te komen, dan is het aan de raad van bestuur om extra mensen aan te stellen, zo zegt Winkel.

NVZ

De AMS is afgesloten door de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband, de Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Instellingen die lid zijn van de NVZ zijn verplicht om de AMS toe te passen. Zelfstandige behandelcentra, maatschappen en Zorg BV’s zijn ook verplicht om de AMS toe te passen wanneer zij met een medisch specialist een dienstverband aangaan.

3 REACTIES

  1. Zie je wel dat productie en geld verdienen belangrijker is dan goede patientenzorg. Daar zijn de artsen leuk ingetuind ! Chapeau voor degenen die dat hebben kunnen verkopen aan de artsen. Proficiat met de volgende stap op weg naar steeds slechtere patientenzorg.

  2. Lees alle reacties
  3. als dat maar niet uitloopt op wat we tegenwoordig ´perverse prikkels´ noemen: behandelingen die niet zozeer bijdragen aan de gezondheid of het welzijn van de patiënt als aan de exploitatie en het toekomstperspectief van ziekenhuis en specialist. maar dat spreekt vanzelf!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.