Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alzheimer Nederland lanceert tienpuntenplan betere dementiezorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Alzheimer Nederland doet in de Focusbrief dementie 2018 tien voorstellen om de zorg en ondersteuning thuis te verbeteren voor mensen met dementie. De brief is op 13 maart overhandigd aan de Tweede Kamercommissie VWS.
Alzheimer Nederland wil betere dementiezorg
Adobestock. Deze mevrouw is een model, het is onbekend of zij dementie heeft.

De vereniging signaleert nog teveel knelpunten in de dementiezorg en pleit onder meer voor passende dagactiviteiten voor mensen met dementie, betere en tijdige beschikbaarheid van mantelzorgondersteuning en respijtzorg en het voorkomen van de zorgval.

Zorgverzekeraars en dementiezorg

Zo’n 40 procent van de mensen met dementie heeft geen diagnose. Het duurt gemiddeld 14 maanden voordat de diagnose is gesteld. Zorgverzekeraars zouden tijdige signalering, verwijzing en diagnostiek moeten stimuleren. Iedereen zou na de diagnose meteen casemanagement dementie aangeboden moeten krijgen. Zorgverzekeraars moeten de beleidsregel Ketenzorg dementie mogelijk moeten maken en minimale normen op moeten stellen voor dementienetwerken om zo hoogwaardig casemanagement in te kopen. Door de zorgval is casemanagement niet altijd beschikbaar in het volledig pakket thuis en bovendien is het Wlz-budget voor mensen met dementie in de thuissituatie ontoereikend. Alzheimer Nederland wil dat de zorgverzekeraars dit samen met de overheid repareren.

Zorgkantoren en dementiezorg

Zorgkantoren zouden verpleeghuizen moeten stimuleren om een actieplan personeelssamenstelling en scholingsprogramma op te stellen en dit punt mee te nemen in de contractering van Wlz-zorg. Medewerkers op het zorgkantoor zouden het initiatief moeten nemen tot het gesprek over zingeving en naderend levenseinde en informeer naar wensen al voor de verhuizing naar het verpleeghuis. Verpleeghuizen zouden meer aandacht moeten besteden aan activiteiten en bewegingsprogramma’s, zorgkantoren kunnen daarop toezien.

Gemeenten en dementiezorg

De overgang van de Wmo naar de Wet langdurige zorg veroorzaakt bij veel mensen met dementie een zorgval: zij krijgen een fors verminderd aantal uren zorg terwijl ze er juist meer nodig hebben. Gemeenten doen er daarom verstandig aan goed te overleggen met het sociaal wijkteam en de casemanager dementie en niet te snel door te verwijzen naar de Wlz. Verder kunnen medewerkers bij de gemeente beter samenwerken met de casemanagers dementie. Er moet voldoende en goed vervoer aanwezig zijn per gemeente waardoor mensen met dementie beter toegang houden tot sociale activiteiten. Gemeenten zouden voor goede en betaalbare voorzieningen moeten zorgen die veiligheid
bieden. En de gemeente zou meer zorg moeten dragen voor verschillende vormen van mantelzorgondersteuning.

Zelfstandig thuis wonen

In Nederland zijn naar schatting 270.000 mensen met dementie, van wie een kwart in verpleeghuizen woont. ‘Het grootste deel van hen woont een lange periode thuis’, zegt Anne-Mei The. De hoogleraar langdurige zorg maakt zich al lang hard voor betere ondersteuning voor mensen met dementie die thuis wonen. ‘De overheid stimuleert ouderen ook langer zelfstandig te blijven wonen. Dan komt vanzelf de vraag op hoe je dat het beste doet. In de sociale benadering van dementie gebruiken we psychosociale interventies om te voorkomen dat mensen in een sociaal isolement komen en vereenzamen. Als je daar echt de middelen en energie voor vrijmaakt, komt er minder druk op verpleeghuizen omdat mensen het thuis beter en langer volhouden.’

Zorgstandaard dementie

Alzheimer Nederland gaat uit van de Zorgstandaard dementie uit 2013. Deze zorgstandaard beschrijft de normen waaraan dementiezorg minimaal moet voldoen, geeft een
functionele beschrijving van de optimale dementiezorg en beschrijft wanneer en op welke wijze de dementiezorg wordt georganiseerd. Er is een herziening van deze zorgstandaard in de maak.  In 2019 moet de nieuwe zorgstandaard zijn afgerond.

Alzheimer Nederland

Lees de adviezen: Focusbrief_Gemeenten_Alzheimer_Nederland_2018.
Focusbrief_zorgkantoren_Alzheimer-Nederland_2019.
Focusbrief_zorgverzekeraars_Alzheimer_Nederland_2019.

 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.