Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amazon mengt zich met overname PillPack in strijd om zorgmarkt VS

Bert Bukman
Amazon neemt voor een miljard dollar online apotheek PillPack over. Daarmee zet de online retailer, net als enkele andere techbedrijven zoals Apple en Google, sterk in op de lucratieve Amerikaanse zorgmarkt.
Pillpack
Getty Images / iStock

Amazon kan dankzij de overname van PillPack medicijnen gaan leveren op recept. Het bedrijf verkoopt al medicijnen zonder recept via Perrigo. De overname is een tegenvaller voor enkele grote apothekersketens in de Verenigde Staten, die hun beurskoersen met bijna 10 procent flink zagen dalen. De totale markt voor medicijnen in de VS is met 330 miljard dollar zeer groot.

PillPack richt zich vooral op patiënten die dagelijks meerdere recepten gebruiken. De online apotheek levert de medicijnen in voorgesorteerde verpakkingen, vergelijkbaar met de in Nederland gebruikelijke Baxter-rollen. Hierdoor neemt de kans op fouten bij het innemen van de medicatie af. PillPack heeft naar eigen zeggen een vergunning voor het verzenden van recepten in 49 staten van de VS.

Atal Gawande

Jeff Bezos, de CEO van Amazon, verwacht dat de overname van PillPack een bijdrage kan leveren aan het verminderen van de hoge kosten van de zorg in de VS. Deze gedachte wordt ook onderschreven door de vermaarde Amerikaanse chirurg Atal Gawande, de auteur van de bestseller Being Mortal.

Amazon wil met de overname een sterkere positie verwerven op de Amerikaanse zorgmarkt, waar techbedrijven Google en Apple al langer actief zijn. Google is onder meer bezig met de ontwikkeling van spraaksoftware die de registratielast van artsen vermindert. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het LUMC.

Risico op overlijden

Google werkt verder samen met wearables-producent Fitbit om gegevens over de gezondheid sneller en beter beschikbaar te stellen voor artsen. Ook heeft het bedrijf een algoritme ontwikkeld waarmee het risico op overlijden nauwkeuriger kan worden voorspeld dan met andere systemen.

Apple wil onder meer toegang bieden tot medische dossiers via de iPhone. Daarnaast levert Apple onder meer apps die bepaalde aandoeningen, zoals autisme en hartritmestoornissen, met een hoge mate van zekerheid kunnen voorspellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.