Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ambulancehelikopters voor platteland

Mark van Dorresteijn
Gewonden op het platteland en in dunbevolkte gebieden worden in de toekomst mogelijk vervoerd per helikopter. Minister Schippers van Volksgezondheid bekijkt mogelijkheden om op het platteland een ambulanceheli in te zetten. Dat melden de Telegraaf en het Friesch Dagblad.
Ambulancehelikopters voor platteland

Schippers zou een discussienota naar de medische beroepsorganisaties gestuurd hebben, waarin wordt gesproken over de inzet van ambulancehelikopters. Op het platteland is het een behoorlijke opgave voor de rijdende ambulances om binnen de maximale aanrijtijd van vijftien minuten ter plaatse te zijn. De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân laat weten een groot voorstander te zijn van een helikopter.

Aanrijdtijden

De ambulancehelikopter wordt extra interessant wanneer er spoedposten vanwege de hoge kosten verdwijnen. Bij sluiting van spoedposten in het noorden komen de aanrijtijden in veel gebieden in gevaar, denkt Tjerk Hiddes, bestuurder van RAV Fryslân. “Met al dat water en die bruggen is het soms een behoorlijke uitdaging om op tijd te komen.” De ambulancevoorzieningen hebben een ‘vlekkenplan’ gemaakt. Daarop is te zien waar een ambulancepost moet komen. In principe zou Fryslân er nog twee posten bij moeten hebben, vanwege de aanrijtijden. De mensen op die post zouden dan echter weinig te doen hebben. “Dan zitten die mensen daar, maar dan zijn ze meer bezig met het op peil houden van vaardigheden door oefening, dan met het eigenlijke werk.”

Alternatieven

De rijdende ambulances blijven echter noodzakelijk: de ambulancehelikopters zouden niet in de nacht kunnen vliegen en kunnen ook niet altijd uitvliegen kunnen vanwege het weer. “Je moet dus alternatieven hebben”, aldus Hiddes. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ongeduldige man verplaatst ambulance

Klink kijkt opnieuw naar ambulancepost Walcheren

Traumaheli’s mogen ’s nachts weer vliegen

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Er zal steeds meer medische hulp geleverd gaan worden door lager opgeleide mensen; taakherschikking.Een beetje verpleegkundige kan ook best een wondje hechten. Afijn kiezen we daarvoor, dat op het platteland enorme afstanden afgelegd moeten worden tot goede medische hulp? Of willen we desnoods wat meer betalen voor het beschikbaar houden van toegang tot meer dan HBO-niveau?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.