Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ambulances bij file ook op vluchtstroken’

Mark van Dorresteijn
Ambulances zouden bij ritten zonder spoed, de zogenaamde b-ritten, ook over de vluchtstrook van snelwegen moeten kunnen rijden als er een file staat. Daarvoor pleit Ambulance Zorg Nederland (AZN) in dagblad Trouw.
'Ambulances bij file ook op vluchtstroken'

Met name het optrekken en afremmen is ‘buitengewoon onwenselijk’ voor dit soort patiënten, vindt AZN. Albert van Eldik, voorzitter van de beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg, voegt daar aan toe dat ambulances die in een file rijden niet bruikbaar zijn voor spoedeisende ritten. “De capaciteit van de ambulancezorg is door bezuinigingen al verminderd. Dit zou een goede manier zijn om die op peil te houden.”

Wetswijziging

Van Eldik vindt het verder voor de hand liggen dat ambulances gebruik mogen maken van de vluchtstrook. “Ambulances staan vaak vast in de file, terwijl bijvoorbeeld bussen wel op de vluchtstrook mogen rijden.” De veiligheid van het personeel en de patiënt staan altijd voorop, “maar waar het kan, zou de chauffeur over de vluchtstrook moeten mogen rijden”. Dat moet volgens hem eenduidig in de wet worden opgenomen.

Van B naar A

Als de conditie van een patiënt tijdens een dergelijke rit ernstig vermindert, kunnen de ambulancemedewerkers altijd besluiten er een A-rit van te maken. De sirenes gaan dan aan en dan mag sowieso over de vluchtstrook worden gereden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Laagdrempelige inzet ambulances zorgt voor ophef

Ongeduldige man verplaatst ambulance

Ziekenhuis krijgt patiëntgegevens al voor aankomst ambulance

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.