Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC maakt zelf goedkoper medicijn

Het AMC gaat zelf een medicijn bereiden voor patiënten met de zeldzame chronische stofwisselingsziekte CTX. De raad van bestuur steunt het initiatief.
Dure geneesmiddelen
Foto: Fotolia

Patiënten ontvingen het geneesmiddel CDCA van fabrikant Leadiant via de apotheek voor 30 tot 40.000 euro per jaar. Dit werd uit coulance vergoed. Onlangs heeft Leadiant het middel CDCA als weesgeneesmiddel (een medicijn voor een ziekte met heel weinig patiënten) geregistreerd en is de prijs ongeveer vervijfvoudigd. Daarna hebben zorgverzekeraars besloten dat de coulance regeling wordt gestopt.  De patiënten kregen het middel nog een tijdje vergoed, ondanks de hoge prijs, in afwachting van een oplossing. Die is er nu met het door het AMC bereide vergelijkbare middel, dat patiënten bij de apotheek van het AMC kunnen bestellen. Het AMC maakt het middel tegen kostprijs voor elke patiënt apart. Zorgverzekeraars zijn positief over deze oplossing.

Het AMC maakt wel vaker magistraal geneesmiddelen, maar uniek is dat een maatschappelijk en economisch verantwoord alternatief wordt geboden voor een geregistreerd geneesmiddel dat door een hoge prijs onbereikbaar wordt voor de patiënt.  Magistrale bereiding is toegestaan op grond van de Geneesmiddelenwet. Op het middel berust geen patent, iedere apotheek mag het magistraal maken.

Belang patiënt

Hoewel de raad van bestuur de actie ondersteunt, vormt het geen onderdeel van een strategie vanuit de raad van bestuur, benadrukt een woordvoerder. ‘Het belang van de patiënt staat voorop. Als behandelaar wil je de patiënt helpen en toen dat onmogelijk dreigde te worden, hebben we zelf een oplossing bedacht.’ Het AMC is momenteel niet bezig met alternatieven voor andere dure geneesmiddelen.

Grondstof

Het AMC heeft alle maatregelen genomen om er zeker van te zijn dat het middel veilig en goed is. Het moeilijkste was om aan de grondstof te komen. In Europa zijn geen producenten gevonden die dit voor het AMC kunnen maken. Een producent is gevonden in China. Een delegatie uit Nederland heeft gekeken of de productie van de grondstof in China aan alle eisen voldoet. De stof is door een Europees laboratorium gecontroleerd volgens de Europese regels.

Het middel is bedoeld voor de behandeling van de ziekte CTX, ofwel cerebrotendineuze xanthomatose. Daarvan zijn in Nederland ruim zestig patiënten, van wie er vijftig worden behandeld  door medisch specialisten in diverse ziekenhuizen. De patiënten missen een enzym om een galzuur aan te maken. Door de blokkade in de productie maakt het lichaam andere stoffen die toxisch zijn en die leiden tot ziekteverschijnselen met name in hersenen, ogen en pezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.