Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC zet eerste draadloze pacemaker

Mark van Dorresteijn
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft als eerste Nederlandse ziekenhuis succesvol een 86-jarige patiënt een draadloze pacemaker gegeven.
AMC zet eerste draadloze pacemaker
Foto: AMC

De pacemaker is ingebracht met behulp van een katheter via de lies. Deze nieuwe behandelmethode wordt momenteel in Europa bij 40 patiënten getest. Als de test naar wens verloopt, kan deze minder intensieve manier van het plaatsen van een katheter binnen een jaar gemeengoed worden, zo stelt cardioloog Reinoud Knops.

Pacemaker

Per jaar krijgen ongeveer 5000 tot 7000 mensen een pacemaker. Er bestaan drie verschillende pacemakers, met één, twee of drie draden. De draadloze pacemaker vervangt de variant met één draad. ‘Deze nieuwe pacemaker is een doorbraak op het gebied van pacemakerbehandeling’ vindt Reinoud Knops. ‘Hopelijk gaan hierdoor complicaties die samenhangen met pacemakerdraden tot het verleden horen’. Draadbreuken zijn een veelvoorkomend probleem bij de huidige generatie pacemakers. Fleur Tjong, mede-onderzoeker: ‘Voor de huidige generatie pacemakers is het noodzakelijk om met behulp van een chirurgische procedure een holte onder de huid te maken waar de pacemaker wordt geplaatst. Zo’n holte is met name bij ouderen vatbaar voor infecties. Dat kan zeer vervelende complicaties opleveren, die in een enkel geval zelfs resulteren in het overlijden van de patiënt. Met de draadloze pacemaker zijn we ook van dat probleem verlost.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.