Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AME Research: ‘UMC Utrecht investeert fors in ict’

Mario Gibbels
Het Universitair Medisch Centrum investeert fors in ict. Dat blijkt uit een onderzoek van AME Research, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in financieel onderzoek naar ict-ondernemingen. Directeur Adriaan Meij licht het onderzoek toe.

“Normaal gesproken voeren we financiële analyses uit op ict-ondernemingen. Via deze ict-ondernemingen zijn we terecht gekomen bij een deel van hun klanten: de ziekenhuizen. AME Research is nu bezig met een grootschalige analyse van alle ziekenhuizen. We beginnen bij de academische ziekenhuizen, daarna komen de topklinische ziekenhuizen aan de beurt en ten slotte gaan we de overige algemene ziekenhuizen bekijken. Per ziekenhuis komen er honderd vergelijkbare financiële data in ICT ANALIST ONLINE voor deskundigen beschikbaar.

We behandelen de ziekenhuizen alsof het gewone bedrijven zijn. Want we gaan ervan uit dat de marktwerking in de zorg doorzet. Dus we kijken naar de omzet, de kosten, het rendement, de toegevoegde waarde en meer van dat soort zaken.

Het eerste academisch ziekenhuis dat we geanalyseerd hebben is het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Als je het UMC Utrecht vergelijkt met andere academische ziekenhuizen, dan blijkt het een van de financieel best presterende ziekenhuizen te zijn. Toch was het rendement op het totale vermogen in 2008 maar 2,7 procent, wat overigens meer is dan bij de andere UMC’s.

De bedrijfswinst is slechts 1,7 procent van de omzet. Dat is naar onze mening te weinig om een noodzakelijke financiële buffer te kunnen opbouwen. Want je kunt ervan uitgaan dat er magere tijden aanbreken omdat de overheid de komende jaren fors zal moeten bezuinigingen om de sterk gestegen staatsschuld terug te dringen.

Natuurlijk hebben we ook gekeken naar het ict-beleid van het UMC Utrecht. Dat blijkt hoog op de agenda te staan. Wat we goed vinden is dat het ziekenhuis ict niet alleen ziet als een middel om allerlei bedrijfsprocessen te automatiseren, maar ook als een manier om de zorg voor patiënten te verbeteren.

Zo heeft het UMC Utrecht het afgelopen jaar fors geïnvesteerd door samen met KPN bij alle 1042 bedden voor internet, tv, telefoon en radio te zorgen. Ook zijn er verschillende patiëntenportalen ontwikkeld, zoals het digitaal reumaportaal voor jongeren. Verder is het ziekenhuis druk bezig met het EPD.

Maar ook aan de automatisering van de bedrijfsprocessen wordt gewerkt. De afgelopen jaren heeft het UMC Utrecht het ERP van SAP geïmplementeerd. Dat heeft wel heel veel geld gekost. In het jaarverslag staat dat er over 2008 voor bijna 30 miljoen euro aan externe krachten zijn ingehuurd, en ik ga ervan uit dat een groot deel daarvan is besteed aan SAP-deskundigen. Voor de komende jaren heeft het UMC Utrecht nog eens 45 miljoen euro uitgetrokken voor ict-investeringen.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.