Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsta verkoopt locatie Amsteldijk

Amsta locatie Amsteldijk is verkocht. Op woensdag 5 februari werden de handtekeningen gezet onder het koopcontract en vond de levering van Amsta aan Cocon Vastgoed B.V. plaats. Vanaf dat moment huurt Amsta de locatie terug tot 1 juni 2014. Dit om bewoners tot die tijd de gelegenheid te geven te verhuizen naar een andere woon- zorglocatie, zoals eerder met hen afgesproken.
Amsta verkoopt locatie Amsteldijk
Foto: ANP Koen Suyk

Cocon Vastgoed B.V. gaat het pand aan de Amsteldijk na 1 juni 2014 grondig verbouwen. Zij realiseren hier onder de naam Het AmstelHuis sociale huurwoningen voor ouderen die zelfstandig kunnen wonen. De verwachting is dat Het AmstelHuis op 1 januari 2015 haar deuren opent. Stadsdeel Zuid heeft een belangrijke bijdrage gehad in de totstandkoming van de verkoop en is verheugd dat er sociale huurwoningen voor ouderen uit de omgeving beschikbaar komen. Stadsdeelwethouder Egbert de Vries: ‘Hiermee wordt op een positieve manier invulling gegeven aan het regeringsbeleid om wonen en zorg te scheiden. Oudere mensen kunnen nu in lengte van jaren goed en betaalbaar wonen in de Pijp.’

Amsta

Amsta is erg blij dat Cocon opnieuw een woonlocatie creëert voor ouderen. Amsta en Cocon Vastgoed B.V. onderzoeken momenteel of Amsta in de toekomst thuiszorg kan bieden vanuit de locatie.

Doelgroepen

Cocon Vastgoed B.V. maakt de locatie na een grondige verbouwing geschikt voor verschillende doelgroepen. Ten eerste voor ouderen wonend in Amsterdam die gebruik maken van thuiszorg. Dit kunnen ouderen zijn die momenteel in een verzorgingshuis wonen, maar in staat zijn om zelfstandig te wonen met hulp van thuiszorg, of ouderen die nu nog thuis wonen, maar al wel een indicatie voor thuiszorg hebben. Daarnaast zijn de sociale woningen bestemd voor ouderen vanaf 80 jaar die nog geen gebruik maken van thuiszorg, maar toch preventief willen verhuizen. Bijvoorbeeld omdat het complex aan de Amsteldijk een rolstoeltoegankelijk en geschikt voor revalidatie is. Maar ook het sociale aspect – contact met andere ouderen – kan voor deze laatste groep een belangrijke overweging zijn om te verhuizen. Naast thuiszorg is Cocon Vastgoed B.V. voornemens om binnen Het Amstelhuis in te zetten op gemeenschappelijke functies, zoals fitness, meer bewegen voor ouderen  en de mogelijkheid om gezamenlijk te eten en te recreëren. Huidige en oud-bewoners van het woon- en zorgcentrum hebben voorrang voor een woonplek in de nieuwe locatie.

Sluiting verzorgingshuizen

Als gevolg van overheidsbeleid hebben ouderen met een lichte zorgvraag vanaf 2013 geen recht meer op een indicatie met verblijfsfunctie. Dit betekent dat zij een beroep moeten doen op extramurale zorg. Hierdoor moest ook zorgaanbieder Amsta het aantal intramurale verzorgingshuisplaatsen verminderen met circa 200 plaatsen. Met name voor de woon- en zorglocatie Amsteldijk heeft dit grote gevolgen, eind 2013 werd bekend dat deze locatie moest gaan sluiten. Amsta voelt zich verantwoordelijk voor een zorgvuldige aanpak voor cliënten en medewerkers in dit transitieproces. Voor cliënten werd zoveel mogelijk gezocht naar een andere woonplek binnen Amsta, in overleg met cliënt en familie. Voor medewerkers werden de mogelijkheden om elders binnen Amsta te werken onderzocht, bijvoorbeeld in andere verzorgingshuizen of verpleeghuizen van Amsta.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders.  Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.