Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Amsterdam komt met eigen pgb

Redacteur Zorg+Welzijn
De gemeente werkt aan een pgb ‘Amsterdamse formule'. Deze variant kent wel de voordelen van het persoonsgebonden budget (pgb) zoals keuzevrijheid en zelfregie, maar is tegelijkertijd beter bestand tegen onbedoeld en oneigenlijk gebruik.
Amsterdam komt met eigen pgb

De gemeente Amsterdam grijpt de decentralisatie van de begeleiding uit de AWBZ naar de Wmo aan om het zorgstelsel te vernieuwen in 2013. Belangrijkste eerste stappen zijn de vereenvoudiging van de indicatiestelling en een Amsterdamse variant voor het persoonsgebonden budget. Volgens wethouder Eric van der Burg (VVD) kiest de gemeente nadrukkelijk voor de mogelijkheid van een pgb naast zorg in natura. “Met het pgb kunnen mensen zelf hun zorg regelen, zelf hun leven inrichten. Het geeft hen vrijheid en ze houden regie over hun eigen leven. Voor velen een voorwaarde voor een menswaardig bestaan.”

Notitie

De ontwikkeling van een Amsterdams pgb is een van de innovatieve voorstellen uit de ‘Uitgangspuntennotitie Amsterdamse aanpak decentralisatie AWBZ-begeleiding’. Deze notitie is de basis voor het op te stellen beleidsplan en uitvoeringsplan over de decentralisatie AWBZ-begeleiding. Daarin staan ook andere vernieuwingen, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking. Er kunnen combinaties worden gemaakt met bestaand Wmo- en ander gemeentelijk aanbod. Er wordt gekeken naar overlap met andere producten, zoals hulp bij het huishouden en woonbegeleiding. Ook de samenhang met maatschappelijk werk of schuldhulpverlening, re-integratie en onderwijs wordt bekeken. Het moet mogelijk worden dat mensen minder hulpverleners over de vloer krijgen.

Noodzaak

Bij de overheveling van de AWBZ-begeleiding kan de gemeente zelf bepalen hoe de doelgroep, die nu nog gebruik maakt van de begeleiding vanuit de AWBZ, volgend jaar vanuit de Wmo bediend gaat worden. Volgens wethouder Eric van der Burg is één op één overnemen geen optie: “Ruim 10.000 Amsterdammers maken nu gebruik van de AWBZ-begeleiding. Mensen die dat nodig hebben krijgen ook vanaf 2013 een passend zorgaanbod. Mijn zorgvisie ‘van aanspraak naar noodzaak’ staat hier centraal. Bij de beoordeling is het uitgangspunt: eerst eigen kracht en netwerk, collectief waar het kan en individueel waar nodig.”

Budget

Voor de AWBZ-begeleiding in Amsterdam wordt op dit moment ongeveer 125 miljoen euro uitgegeven. Bij de decentralisatie zal het Rijk een korting toepassen op het budget. In mei 2012 wordt bekend hoeveel geld de gemeente krijgt voor de uitvoering van de begeleiding. Wethouder Van der Burg zal woensdag 18 januari de uitgangspuntennotitie in de commissievergadering toelichten. (Zorgvisie – Carolien Stam) foto: ANP Roos Koole

Lees ook:

Vergoedingsregeling pgb door de Kamer

Subsidieplafond pgb in 2012 is verlaagd

‘Staatssecretaris schuift pgb-zorg af naar verzekeraars’

CVZ: Pgb’ers houden tien procent budget over

6 REACTIES

  1. Zou 2 jaar geleden niet graag hebben gezegd (MAAR DAT HEB IK WEL, TALLOZE KEREN) dat veel PGB oneigenlijk wordt gebruikt, maar nu in Amsterdam zeggen ze dat zonder blikken of blozen; de ambtenaren en wethouders rammen zichzelf landelijk op de borst dat ze dat ontdekt hebben; een boer in Eibergen en een kapper in Venraij zijn de enige 2 die dat nog niet wisten en nu dringt het ook door in Amsterdam. Wie volgt. Dit kabinet is fantastisch bezig. Alle subsidiekranen en steunzoekende graaiclubjes zoals de IGZ, NZA en nog meer dichtdraaien en die het dan echt heel en heel hard nodig hebben beginnen wel te kraaien OOK IN DE ZORG. Hoor Mark Rutte al zeggen op die manier besparen we nog meer dan 18 miljard. Hartstikke goed. Hoorde zondag nog op een 40jarig huwelijksfeest: “Bij ons in het verpleegtehuis wordt vanaf de keuken en de rondbrengkarren al jaren minstens de helft van het eten weggegooid; met computers moet daar toch heel eenvoudig in te sturen zijn. En er wordt daarnaast maar besteld en dan kijkt men op een geven moment in de kast en heel veel is over de datum. WEG. Hoeveel verspillingen moet ik nog opnoemen. Laten we maar feesten!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Hebben bijna alles mee gemaakt op dit gebied.Eerst ZIN.De clienten kregen minder uren zorg als de organisatie kreeg uitgekeerd.Toen PGB waarbij de zorgverlener het nettobudget op een slinkse wijze wilde incasseren.
    Momenteel PGB waarbij zelf alles geregeld wordt en men nog goed moet oppassen dat de uren ook gewerkt worden waarvoor men betaald wordt.Het is niet de client die steeds misbruik maakt maar meestal de zorgverleners,regel daar goed toezicht op.Vind dat Amsterdam op de goede weg is.

  4. Elk onsje welzijn wat de gemeente investeert, zal voor de samenleving voelbaar zijn. Want in de psychiatrische groep zitten o.a.de mensen die a-sociaal gedrag vertonen en overlast geven, de dak en thuislozen de verslaafden. Bezuinigen op de GGZ: probleem voor de stad.

  5. Als deze wethouder de kreet “van aanspraak naar noodzaak” aanvult met “investeren in preventie” (wat begeleiding heel vaak met zich mee brengt) dan ontstaat er een stevig bouwwerk waarmee de kosten van andere zorgsoorten naar beneden kunnen. Een onsje welzijn, bespaart een kilo zorg.
    Ik blijf het zuiver jammer vinden dat de besparingen die gemeenten hierdoor realiseren in andere zorgkosten-posten, niet beloond wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.