Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam wil wachtlijsten jeugdzorg oplossen

Redacteur Zorgvisie
Amsterdamse jeugdzorgaanbieders gaan aan de slag om de wachtlijsten in de jeugdzorg in de regio te verkorten. Samen hebben ze zeven programma’s ingediend bij de gemeente die dit moeten gaan doen.
Jeugdzorg-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim van jeugdzorg had de jeugdzorginstellingen eerder dit jaar gevraagd om de plannen in te dienen en maakte er een bedrag van 4,5 miljoen euro voor beschikbaar. De programma’s die nu zijn ingediend richten zich op het voorkomen van uithuisplaatsingen door eerder en intensief zorg aan te bieden. ‘Het is heel belangrijk dat jongeren op tijd de juiste hulp krijgen’, zegt Kukenheim. ‘Het is mooi dat de instellingen gekomen zijn met goede voorstellen, die bijna allemaal direct uitvoerbaar zijn. Ik heb er hoge verwachtingen van en wil dat de instellingen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor het te behalen resultaat: de afname van het aantal kinderen dat wacht op jeugdhulp met verblijf.’

Plannen tegen wachtlijsten
Een van de plannen die de aanbieders hebben ingediend is een project waarbij jongeren 24 uur per dag zeer intensieve thuisbegeleiding krijgen, waardoor escalatie moet worden voorkomen. Verder komt er onder meer een deeltijdverblijf, een nieuwe tussenvorm van gezinshuis en ambulante jeugdhulp.

Kosten jeugdzorg verminderen
Eerder dit jaar maakten veertien gemeenten in de regio Amsterdam bekend om ook de kosten van jeugdzorg te gaan verminderen. Samen met 145 jeugdzorgaanbieders ondertekenden ze een vernieuwingsplan, waarin staat dat ze vanaf januari 2018 de jeugdhulp integraal gaan inkopen. Daardoor wordt er voor elk gezin één hoofdaanbieder vastgesteld, zodat er domeinoverschrijdend kan worden gewerkt.

(ANP/Zorgvisie)  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.