Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ANBO roept op tot bouw seniorenwoningen

Ouderenbond ANBO heeft minister Blok van (Wonen) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) opgeroepen meer seniorenwoningen te creëren.
ANBO roept op tot bouw seniorenwoningen
Foto: ANP Nils van Houts

ANBO-directeur Liane den Haan: ‘Er is een zogeheten Transitieagenda Langer Thuis Wonen en er is een aanjaagteam. Maar nu zorginstellingen sluiten en het tekort aan geschikte seniorenwoningen zal toenemen is meer actie en tempo geboden.’

Onvoldoende prikkels

De grootste belangenorganisatie voor senioren bepleit het ombouwen van kamers in bestaande zorgcentra naar zelfstandige woonruimte. Maar dan moet de extra belasting, de verhuurdersheffing, die verhuurders moeten betalen wel flink lager zijn. Nu geldt een heffingsvermindering van 10.000 euro bij een investering van 25.000 euro. ANBO vindt dat onvoldoende prikkels bieden voor zorgcentra om kamers om te bouwen. Zorgvastgoed moet speciale aandacht krijgen, want sommige organisaties vallen echt om als ze niet geholpen worden.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders.  Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Het aanjaagteam

Den Haan: ‘De transitieagenda is vooral gericht op woningcorporaties, zorgaanbieders en gemeenten, terwijl de verantwoordelijkheid voor het langer thuis wonen vooral bij de mensen zelf komt te liggen. Dat moet echt anders. De zorgbehoefte moet centraler staan in het overheidsbeleid en betrokkenen moeten mee kunnen praten op allerlei niveaus, ook met het aanjaagteam. Burgerinitiatieven rondom wonen en zorg moeten volop aandacht krijgen van alle overheden.’

Langzaam

De woningproductie in nieuw- en verbouw herstelt maar langzaam. Als gevolg van het overheidsbeleid en de vergijzing moeten er tot 2021 jaarlijks 45.000 geschikte woningen bij komen, zodat senioren en mensen met beperkingen zelfstandig kunnen wonen en leven. ANBO maakt zich grote zorgen over de plannen die minister Blok heeft met de Woningwet. Blok vindt dat corporaties zich weer moeten richten op hun kerntaken. ANBO waarschuwt dat de woningproductie daardoor achter kan blijven, zowel in de sociale sector als op de vrije markt.

1 REACTIE

  1. Prima analyse/hypothese van ANBO waarin adequate oplossingsrichtingen worden geschetst! Absoluut waar dat er nog onvoldoende geïnvesteerd wordt op nieuwbouw en verbouw; dit terwijl veel senioren best in de (voormalige intramurale) zorgcentra willen komen of blijven wonen, als er maar een bepaalde zekerheid is op continuïteit voor wonen en flexibele service en zorg. Interessant en terecht aanknopingspunt dat burgers in kwestie relatief gezien onderbelicht blijven ten opzichte van de leveranciers. En daar ligt zeker een belangrijke sleutel tot het openbreken van de ontstane impasse…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.