Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anne Goossensen bijzonder hoogleraar VPTZ

Mark van Dorresteijn
Anne Goossensen is benoemd tot bijzonder hoogleraar “Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg” aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.
Anne Goossensen
Anne Goossensen - Foto: Heleen Klop

Goossensen wil met haar onderzoek een kwaliteitskader ontwikkelen om waarde van de vrijwillige zorg in de laatste levensfase zichtbaar en aantoonbaar te maken. De leerstoel is gevestigd door de vereniging Vrijwilligers Palliatieve Zorg Nederland, met steun van Stichting Roparun.

Onderzoek

De nieuwe hoogleraar zal met VPTZ Nederland de komende jaren onderzoek doen naar kwaliteit van relaties bij vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg en naar ervaringsthema’s die zich daarin voordoen, zoals eenzaamheid, kwetsbaarheid en machteloosheid. De zorgethische theorieën, waarin onderzoekers van de leerstoel Zorgethiek van de Universiteit voor Humanistiek zich hebben gespecialiseerd, zijn bij uitstek geschikt om te reflecteren over de waarde en kwaliteit van vrijwilligerswerk. De focus op relaties geeft een impuls om patiënten nog meer recht te doen en om bij te dragen aan waardig sterven. Ook biedt dit kansen om meer en betere bruggen te slaan met de beroepsmatige zorg. Chantal Holtkamp, directeur VPTZ Nederland: ´Dit is hard nodig, want Nederland krijgt te maken met een forse toename van sterfgevallen na een ziekbed, veelal kanker. Het aantal stijgt de komende vijf jaar van 82.000 naar zo’n 100.000 per jaar. Nederlanders willen en zullen in de toekomst meer thuis of in hospices gaan sterven. Door de inzet van opgeleide vrijwilligers wordt dit veel beter mogelijk gemaakt. Een goed samenspel met de beroepsmatige zorg is daarin van groot belang.’

Ervaring

Anne Goossensen is onderzoeker en sinds 2013 als hoogleraar Zorgethische aspecten van Informele Zorg verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze onderzoekt ‘zachte’ kwaliteitsaspecten in de zorg, vanuit zorgethisch perspectief. Projecten bestaan uit het door ontwikkelen van concepten en meetmethoden die registreren in hoeverre mensen zich ‘gezien’ voelen, erkenning ervaren, of aandacht ervaren voor hun (existentiële) moeite in zorgsituaties. Bijzondere aandacht bestaat daarbij voor mensen in de laatste levensfase en de kwaliteit van de relatie die vrijwilligers met hen aangaan.

Personalia

Hier vindt u de laatste wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht in zorginstellingen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.