Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

App voor bewijslast dubbele medicatiecontrole

Met de dubbelemedicatiecontrole-app van Boomerweb kunnen zorginstellingen bewijsbaar goede controles uitvoeren. Middels de app vindt de medicatiecontrole binnen anderhalve minuut plaats, stelt Rene Weijenberg, directeur innovatie bij Boomerweb.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
App voor bewijslast dubbele medicatiecontrole

Dubbele medicatiecontrole is nodig bij medicatie, die naar het oordeel van de apotheker een onacceptabel risico vormt bij verkeerde dosering. De verzorgende moet bijvoorbeeld voorafgaand aan het toedienen van insuline laten controleren of zij de juiste hoeveelheid inspuit bij de juiste patiënt. Dit speelt zowel bij intra- als extramurale zorginstellingen. Weijenberg legt uit dat de controle draait om vijf onderdelen: de medicatielijst, het type medicatie, de dosering, de toediening en de cliënt zelf.

Dubbele controle slecht nageleefd

‘Juist in de thuiszorg is deze dubbele controle ingewikkeld’, stelt Weijenberg. ‘Zorginstellingen hebben doorgaans weinig geld en de medewerkers staan al onder druk.

3
985

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Inderdaad Frans, valideren van medische apps om een CE-markering te kunnen krijgen (wettelijk vereist) is nog niet echt bekend, laat staan ingeburgerd. Verwijzingen naar NEN7510 blijken vaak alleen te gaan over data-encryptie en veilige communicatie, zelden over een volledig veilige proces-opzet. Of hier overigens sprake is van een medische app betwijfel ik; er is hier slechts sprake van registratie en niet van decision support. Interessant is ook dat dit verhaal van de leverancier/producent van de app komt en niet van de opdrachtgever/proceseigenaar en app-beheerder, die voor de validatie-status verantwoordelijk zou moeten zijn. Wsl. blijft het wachten op calamiteiten en/of een strikt handhavende inspectie voordat de roependen vanuit woestijn een veilige oase kunnen betreden 😉 Mvg.

  2. Lees alle reacties
  3. MioCare tablets gecombineerd met deze dubbele medicatiecontrole app van Boomerweb, kan de zorgsector nog extra efficientie opleveren dankzij de ingebouwde barcode scanner plus kunnen deze tablets zonder enig probleem met alcohol gereinigd worden waardoor ze inzetbaar zijn op elke zorgafdeling.

  4. Reuze interessante applicatie
    Ik kan me voorstellen dat deze App. gezien wordt als software voor een medisch hulpmiddel. Als dat zo is dan rijst de vraag of het ‘in lijn zijn’ met NEN7510 en ISAE3402 wel voldoende bewijs oplevert om te kunnen stellen de App. structureel gevalideerd is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.