Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidscontrole in gehandicaptenzorg

De Arbeidsinspectie controleert de komende maanden of werknemers in de gehandicaptenzorg wel veilig werken. Vooral door verkeerd en te zwaar tillen zit personeel in de zorgsector soms met klachten aan rug, armen of schouders lange tijd ziek thuis.

Tot eind dit jaar bezoeken inspecteurs meer dan 170 instellingen. Dat heeft de Arbeidsinspectie vandaag aangekondigd.

Schade

Uit een eerder onderzoek in 2004 bleek nog dat zes op de tien instellingen in de gehandicaptenzorg onvoldoende doen om de lichamelijke belasting van werknemers zodanig te beperken dat gezondheidsschade wordt voorkomen.

Controle

Volgens de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken zijn inmiddels hulpmiddelen ontwikkeld om patiënten bijvoorbeeld makkelijker uit bed te tillen. De Arbeidsinspectie gaat nu kijken of deze hulpmiddelen voorhanden zijn en ook op een juiste manier worden gebruikt. Verder controleren de inspecteurs of werknemers voldoende worden beschermd tegen besmetting met ernstige infectieziektes, zoals HIV en hepatitis, bij de behandeling van patiënten. Ook is agressie van cliënten tegen personeel een belangrijk punt van zorg. (ANP)

Links:

Hoge Raad vindt 23 kilo de tilgrens

‘Noodklok luidt voor gehandicaptenzorg’

Damen: ‘Gehandicaptenzorg balanceert op grens’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.