Arbeidsvoorwaarden hard achteruit in wijkteams’

Medewerkers van sociale wijkteams hebben te maken met almaar slechter wordende arbeidsvoorwaarden. Daarvoor waarschuwt bestuurder Lizelotte Smits van vakbond CNV Zorg & Welzijn. Waar de teamleden voorheen vaste contracten hadden bij welzijnsorganisaties, doen ze hetzelfde werk nu bij stichtingen die door gemeenten zijn opgezet. Vaak voor minder geld en onder tijdelijk contract.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
smits.jpg

‘Het is buitengewoon schandalig wat er nu door heel het land gebeurt’, zegt Smits. ‘Mensen die een vast contract hebben bij welzijnsorganisaties en al jaren in buurtteams werken, worden gedwongen om voor hetzelfde werk opnieuw te solliciteren bij nieuwe stichtingen die door de gemeenten zijn opgezet. Ze mogen dan vaak hun vorige dienstjaren niet meenemen en krijgen geen vast contract. We ontvangen ook signalen dat mensen er in loon op achteruit gaan omdat ze gedurende de contractonderhandelingen hun baan willen houden. Uit angst voor baanverlies zetten ze daarom lager in dan hun eerder verdiende loon. Wij adviseren medewerkers hun nieuwe

2
172

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Leuk voor de bühne dit verhaal. In de praktijk werken echter vrijwel alle werkers gewoon nog binnen de cao WMD. Dat met de transitie door gemeenten (met instellingen) opnieuw een schifting/check plaatsvond, is ook niet vies of vreemd. Welkom in de gewone, wat meer zakelijk wereld van zorg en welzijn. Er waren nu eenmaal ook veel werkers die uit een cultuur kwamen die contraproductief was voor de ambities die er zijn (transities, kanteling, enzovoort). Dan is het goed om te weten dat je met mensen de strijd aangaat die ‘fris’ zijn, met elan de toekomst in willen en ook anders kunnen werken dan voorheen. Daar zou een vakbond zelfs bij voorop moeten lopen dan te blijven hangen in het ‘beschermen’ van fossiele waarden alleen maar op de persoon gericht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.