Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Arrestaties voor miljoenenfraude met pgb

Mark van Dorresteijn
De FIOD heeft dinsdag drie verdachten aangehouden wegens een fraude van naar schatting 1,5 miljoen euro met persoonsgebonden budgetten (pgb). Het gaat om leidinggevenden van een bureau in Almere dat zich bezighoudt met thuiszorg. Dat meldde de FIOD.
Arrestaties voor miljoenenfraude met pgb

Het bureau sjoemelde vermoedelijk met aanvragen voor de budgetten en met facturen en urenstaten. Daardoor werd de juiste thuiszorg niet of onvoldoende verleend en werden hogere bedragen geïnd dan mocht. De arrestanten zijn twee vrouwen van 50 en 23 jaar en een 50-jarige man uit Amsterdam. De zaak kwam aan het rollen na aangiften van particulieren en zorgverzekeraars.

Hoogbejaarde cliënten

De drie zouden hun veelal hoogbejaarde cliënten onder druk hebben gezet om het volledige pgb-budget over te maken aan het thuiszorgbureau. Bij degenen die kritische vragen stelden, werd de zorg direct beëindigd. Dat gebeurde bijvoorbeeld over het verschil tussen het toegekende budget en de geleverde zorg.

Het resterende, ongebruikte zorgbudget werd niet teruggestort. Ook toegekend geld voor cliënten die in de loop van de budgetperiode overleden, hebben de verdachten vermoedelijk niet terugbetaald aan de zorgkantoren.

Vervangende zorg

Bij de aanhoudingen hebben de FIOD en het Openbaar Ministerie vervangende zorg geregeld voor de slachtoffers. Dat is gebeurd in samenwerking met de GGD Amsterdam, GGD Kennemerland en Cordaan Thuiszorg.

Criminele organisatie

De drie arrestanten worden verdacht van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en oplichting. Ze zouden in ten minste twee gevallen zorg hebben laten verlenen door vrouwen die illegaal in Nederland verblijven.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Als PGB houder ben je zelf verantwoordelijk voor je budget en de inkoop van zorg. Als je dan je budget uit handen geeft, overtreedt je de regels, en vraag je om problemen.
  PGB is prima als men zich houdt aan een paar simpele basis regels.
  -Zelf de indicatie aanvragen.
  -Geld op de eigen rekening.
  -PGB post op eigen adres.
  -Heldere overeenkomsten.
  -Alleen werken met ondertekende urenbriefjes.
  -Zelf verantwoorden.
  Door deze regels te volgen kan er door derden nooit fraude gepleegd worden met jou eigen budget.

 3. Helemaal eens met Guus! Het zijn ook meestal niet de PGB houders zelf die frauderen, maar dit soort bureautjes die over de hoofden van zorgbehoevenden rijk willen worden! De PGB houders zijn juist de dupe, meestal door onwetendheid of naiviteit! Alle PGB houders die ik ken (en dat zijn er veel) gaan juist heel erg verantwoordelijk om met hun zorgbudget!

 4. Wat een rare reactie. Omdat er fraude in de bijstand plaatsvindt schaffen we die toch ook niet af. Het PGB is juist een doelmatige financiering van de zorg die veel meer geld bespaard dan de AWBZ. Juist binnen de AWBZ wordt veel meer gefraudeerd maar is daar is moeilijker de hand op te leggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.