Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Artsen: ‘Kans op sancties na fraude is klein’

Mark van Dorresteijn
Medisch specialisten denken dat de kans klein is dat fraude met declaraties ontdekt wordt. Ze zijn bovendien niet erg onder de indruk van de aanpak van fraude. Dat staat in een risicoanalyse die minister Edith Schippers van VWS op verzoek van de Tweede Kamer heeft uitgevoerd. Het conceptrapport is in handen van RTL Nieuws.
Artsen: ‘Kans op sancties na fraude is klein’

Vooral het risico dat niet-verzekerde zorg of niet verrichte behandelingen worden gedeclareerd is groot, aldus de analyse. Als voorbeelden staan in het rapport cosmetische behandelingen die onder het mom van een ingreep met een medische indicatie worden gedeclareerd. Experts van bijvoorbeeld verzekeraars, politie en inspectie zeggen dat artsen de kans op sancties laag inschatten.

Frauderisico’s

Het ministerie laat weten dat het gaat om een verslag van verkenningen over frauderisico’s dat gebruikt wordt voor een groter onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. De minister wil pas reageren als het volledige onderzoek is afgerond. (bron: ANP)

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Enige onderschatting van de gemiddelde cliënt?
  De manier om er achter te komen wat er per cliënt gedeclareerd wordt is het in kopie sturen van de declaratie naar de cliënt.
  De cliënt heeft daar recht op. Al zou de cliënt het niet begrijpen is er geen man overboord. Een declarant heeft de verplichting om uit te leggen hoe een declaratie tot stand komt.
  Draagt bij aan een groter bewustzijn van de kosten van de gezondheidszorg. En hoe deze te beperken waar mogelijk.

 3. Zolang zorgverzekeraars en artsen weigeren om patienten een kopie van de factuur/declaratie over de verrichtingen te sturen, kunnen fraudeurs vrijwel ongecontroleerd hun gang gaan. Kassa!
  Wederom een voorbeeld van de patient als speelbal.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.