Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Artsen lopen tussen 60 en 90 miljoen aan declaratiegeld mis’

Stichting de Vrije Huisarts (DVH) verwijt zorgverzekeraars dat zij in 2006 niet ongeveer 60 tot 90 miljoen euro aan huisartsen hebben uitbetaald.
‘Artsen lopen tussen 60 en 90 miljoen aan declaratiegeld mis’

Het gaat om het declareren van de zogeheten inschrijftarieven. “Er is in 2005 in het Vogelaar Akkoord afgesproken dat huisartsen voor iedere ingeschreven patiënt ongeveer 52 euro mogen declareren bij de zorgverzekeraar”, zegt DVH -voorzitter Rob Schonk. “Dit is om de kosten van een huisartsenpraktijk te dekken, zoals de kosten van computers en dergelijke”.

840 miljoen

Het bedrag van 52 euro per patiënt is gebaseerd op 840 miljoen euro aan premie- en collectiefgeld dat voor deze kosten is vrijgemaakt, gedeeld door 16 miljoen Nederlanders. “De rekensom waarop het inschrijftarief gebaseerd is, stuit op het probleem dat van 1 miljoen Nederlanders niet bekend is bij welke zorgverzekeraar of huisarts zij ingeschreven staan”, zegt Schonk.

In de pot

Het bedrag dat volgens DVH per patiënt gedeclareerd zou moeten worden, zou in feite gebaseerd moeten zijn op 840 miljoen euro, gedeeld door de 15 miljoen Nederlanders die bij een zorgverzekeraar en huisarts zitten. Ongeveer 56 euro dus. “Doordat voor 1 miljoen mensen niet gedeclareerd wordt, blijft er tussen 60 á 90 miljoen euro in de pot zitten die bedoeld is voor huisartsenpraktijken.”

Vektis

Niet alleen DVH meent dat er geld overblijft dat voor huisartsen is bedoeld. “Ook Vektis, nota bene het onderzoeksbureau voor zorgverzekeraars, stelt in een rapport vast dat 63 miljoen niet is uitbetaald”, aldus Schonk.

LHV

De Landelijke Huisartsen Vereniging kent het bedrag dat Vektis in haar rapport stelt. “Het is inderdaad waar dat er 63 miljoen euro overblijft”, zegt Fulco Seegers van de LHV. “Maar we moeten ons niet blind staren op één krent, maar ons richten op het totale pakket. Er staan ook méér cijfers in het Vektis rapport.”

Consulttarief

Seegers doelt hier onder andere op het consulttarief van 9 euro dat huisartsen mogen declareren. Hiervoor hebben zorgverzekeraars 83 miljoen euro te veel uitgekeerd. “We praten momenteel met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie van VWS over alle kosten en we willen problemen oplossen door bijvoorbeeld een database met de dokterregistratie van alle Nederlanders op te zetten.”

(ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.