De uitvoering van de AWBZ moet per 1 januari 2013 door zorgverzekeraars uitgevoerd worden en niet meer door zorgkantoren. Een motie van VVD-Kamerlid Tamara Venrooy met deze strekking is op 5 april aangenomen. Alle coalitiepartijen, gedoogpartner PVV en D66 hebben voor de motie gestemd. “Uitvoering van deze motie betekent een kleine aardverschuiving binnen het Nederlandse zorgsysteem”, schrijft de KNMG op haar site. “Verpleeghuizen en thuiszorg worden hiermee belangrijker voor zorgverzekeraars. Het betekent ook het einde van de AWBZ-zorgkantoren, waarover binnen het zorgveld en de politiek al jaren ontevredenheid bestaat.” Volgens de artsenkoepel is de maatregel ook van groot belang voor een samenhangende ouderenzorg. “De zorgverzekeraars krijgen betere mogelijkheden om de huisartsenzorg, thuiszorg, ziekenhuiszorg en verpleeghuiszorg goed op elkaar af te stemmen.”
Regeerakkoord
Voorstellen voor de uitvoering van de AWBZ door de zorgverzekeraars werden al voorbereid door de vorige staatssecretaris van VWS. Ook in het regeerakkoord hebben partijen hierover afspraken gemaakt. Venrooy ziet geen reden om de overheveling nog langer uit te stellen. “Omdat de voorstellen om tot uitvoering van de AWBZ door de zorgverzekeraars te komen al in 2009 in een afrondende fase waren en iedereen er klaar voor is.”
ZN
Woordvoerder Damiët Klok van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schat in dat het haalbaar moet zijn voor het ministerie om in 2013 de overheveling te bewerkstelligen. “Wij zijn ook voorstander van het afschaffen van het zorgkantoor. Het is aan het ministerie om deze systeemwijziging door te voeren. In de brief van de staatssecretaris die op 5 juni wordt verwacht, zal meer over dit traject staan.”
(Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Ombudsman ontvangt 612 meldingen over zorgkantoren
Prestaties zorgkantoren verbeterd
ActiZ wil langere contracten met het zorgkantoor
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Misschien een beetje dom, maar wat verandert er dan als de AWBZ niet meer onder de Zorgkantoren (uitvoerders van de Wet AWBZ) maar onder de Zorgverzekeraars gaat vallen ? Daar wordt de wet en de daaruit voortvloeiende aanspraken van de cliént toch niet per sé anders van?
En als die aanspraken wel anders worden, is dat toch gevolg van de politieke besluitvorming en staat dat los van het Zorgkantoor als uitvoeringsorgaan of zie ik dat nu allemaal verkeerd? Het komt op mij over dat men graag een schuldige(Het Zorgkantoor)aanwijst van… (van wat eigenlijk) en dat met de opheffing alles (wat dan?) is opgelost. Wie maakt mij wijzer.
Goede methode om de AWBZ nog verder uit te kleden… de zorgkantoren zijn toch al onderdeel van de zorgverzekeraars?
Ik dacht dat zorgverzekeraars verlies leden op de AWBZ-klanten? Als dat zo is, dan loont het om te weinig en slechte AWBZ-zorg in te kopen, in de hoop dat de AWBZ-gebruikers naar een concurrent zullen vertrekken. Die doet natuurlijk hetzelfde waardoor de AWBZ zorg er niet beter op zal worden. Ik snap het optimisme van de KNMG niet.