Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen zien kansen voor innovatie van diagnostiek

Mark van Dorresteijn
Innovatie is vooral mogelijk op het gebied van monitoring en diagnostiek. Dat blijkt uit de enquete ‘Op naar 2035, Onderzoek naar Innovatiekansen’ van Pontes Medical onder 280 artsen uit het VUmc, AMC en UMC Utrecht.
Artsen zien kansen voor innovatie van diagnostiek
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De artsen zien vooral innovatiekansen voor nieuwe medische technologieën te zien op gebied van monitoring en diagnostiek (32 procent), bij het uitbreiden van behandelopties (27 procent) en bij de ondersteuning van de patiënt thuis (25 procent).

Nieuwe mogelijkheden

Bij verbeterde monitoring en diagnostiek voornamelijk gedacht aan nieuwe meetmogelijkheden voor betere diagnostiek (66 procent), maar ook aan vroegdiagnostiek voor complicaties in het ziekenhuis (32 procent). Voor het verbeteren van behandelopties dacht men voornamelijk aan kansen voor medische instrumenten om nauwkeuriger te opereren (35 procent). Bij patiëntondersteuning thuis werd vooral aan kansen gedacht voor het voorkomen van terugval bij chronische ziekten (68 procent).

Innovatiebelofte

Het merendeel van de respondenten denkt dat medische instrumenten de zorgkosten verlagen (60 procent) en de kwaliteit (97 procent) en patiëntveiligheid (86 procent) verhogen. Ook gelooft het overgrote merendeel van de benaderde medisch specialisten dat nieuwe medische technologieën efficiëntere zorgprocessen mogelijk maken (88 procent).

Eigen ideeën

Interessant is dat een groot deel van de artsen zelf aan innovatie werkt of daar plannen voor heeft gehad. 42 procent van de respondenten geeft namelijk aan zelf een idee te hebben gehad voor medische innovaties en 22 procent zegt momenteel een idee te hebben.

Onderzoek

In VUmc, AMC en UMC Utrecht zijn 1.750 medisch specialisten benaderd in de periode van 15 januari tot 1 februari 2015 voor het invullen van de enquête ‘Op naar 2035, Onderzoek naar Innovatiekansen’. 280 personen (16 procent van het totaal aantal benaderden) hebben de enquête over kansen voor innovaties voor medische technologieën compleet ingevuld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.