Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Atrium en Orbis mogen nog niet fuseren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De fusie tussen Atrium Medisch Centrum in Heerlen en Orbis Medisch en Zorgconcern in Geleen mag voorlopig geen doorgang vinden. De NMa heeft dit besloten.
Atrium en Orbis mogen nog niet fuseren

Uit onderzoek van de Mededingingsautoriteit blijkt dat een fusie de concurrentie op de markt van klinische en niet-klinische ziekenhuiszorg mogelijk beperkt. Atrium heeft vestigingen in Heerlen, Brunssum en Kerkrade. Orbis zit in Sittard-Geleen. Nader onderzoek naar de gevolgen voor de concurrentie is noodzakelijk, volgens de NMa.

NMa

Uit dit onderzoek blijkt dat in de gehele provincie Limburg slechts twee ziekenhuizen overblijven die eventueel concurrentiedruk kunnen uitoefenen op de beoogde fusiepartners, te weten het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Laurentius Ziekenhuis te Roermond. Het marktaandeel van het fusieziekenhuis zal zowel op klinische als op niet-klinische ziekenhuiszorg meer dan vijfitg procent bedragen. De NMa acht het aannemelijk dat de concurrentie op de ziekenhuismarkt in Zuid-Limburg significant beperkt wordt. De ziekenhuizen moeten nu voor hun fusie een vergunning aanvragen bij de NMa. In dat geval zal de NMa ook nader onderzoek doen naar de vraag in hoeverre de twee genoemde ziekenhuizen en ziekenhuizen in België en Duitsland in staat zijn te concurreren met het fusieziekenhuis.

Atrium en Orbis

Atrium en Orbis laten weten dat de beslissing van de NMa niet onverwacht komt. Zij hebben goede hoop een vergunning te krijgen. Door de fusie, zo zeggen de ziekenhuizen, zal belangrijke zorg voor de regio behouden blijven en kan ook de kwaliteit worden gegarandeerd. Bovendien zou zorgverzekeraar CZ positief staan tegenover de fusie. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is geopend. Meer informatie en aanmelden

Lees ook:

Atrium gaat extra banen schrappen

David Jongen nieuwe bestuursvoorzitter Atrium MC

Atrium en Orbis willen fuseren

Luvic Janssen bestuurder Orbis Medisch en Zorgconcern

Orbis overdreef bewust financiële nood

5 REACTIES

  1. Nou dan kan het NZA ook eens gaan kijken naar de concentratie van de GGZ, bijv. in Gelderland: GGNet en Pro Persona zijn de giganten en enige concurrentie is alleen aan de raakgebieden bijv. in Dieren-Zutphen en Zevenaar-Duiven etc.. Maar al jaren niets van de NMA gehoord op enkele preken na bij de zelfstandig gevestigde psychiaters in 2007 (de stem oefenen kan nooit kwaad) zonder enige inhoud of betekenis.
    Mijn ontzag voor autoriteiten daalt zienderogen en ik moet nog 15 jaar met pensioen ga, hoe moet dat nu met mij verder (grijnslach) en het kost hopen belastinggeld (au au, hoe halen we dat nu terug?).

  2. Lees alle reacties
  3. Nou zijn er eindelijk eens ziekenhuizen die gaan voor samenwerking en kostenverlagingen, bundeling van specialisme etc, wordt het weer tegengewerkt door de NMa. Alsof concurrentie in Zuid Limburg nu moordend zou zijn binnen de ziekenhuizen. Dit soort fusies leidt alleen maar tot meer efficiency en betere zorg voor de regio. Denk daarbij ook aan kostenbesparingen en het voeren van 1 ZIS en IT omgeving ipv 2 separate.

  4. Orbis is failliet en gemeente, provincie en zorgverzekeraar CZ hebben besloten dat fusie met Atrium de oplossing zou zijn; klanten naar elkaar toe verwijzen.
    De NZa heeft de NMa een briefje gestuurd met een eigen zienswijze. Dat wordt nog wat met het voornemen de ziekenhuiszorg te concentreren en specialiseren met als oogmerk de kosten drastisch te verlagen en de kwaliteit te verhogen en de concurrentiedruk te handhaven of zelfs de verhogen.
    W Groot heeft in het FD een artikel doen verschijnen waarin hij pleit voor preferentie beleid door verzekeraars in de ziekenhuiszorg zoals dat ook gebeurt in de geneesmiddelensector.
    Tja. Iemand ziet hier toch wat over het hoofd en allen vertonen alle verschijnselen van tunnelvisie. Wat ontbreekt is het gezonde verstand.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.