Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Atrium MC gaat opereren bij Orbis

Het Atrium MC zal aanstaande vrijdag de eerste operaties uitvoeren in het ziekenhuis van Orbis Medisch en Zorgconcern. Daarnaast onderzoeken Atrium en Orbis de mogelijkheid om twee nieuwe operatiekamers (OK’s) in dat ziekenhuis te gebruiken.
Atrium MC gaat opereren bij Orbis

“Dit zijn nog kale operatiekamers”, meldt een woordvoerder van het Atrium over de twee nieuwe OK’s. “Het duurt nog zeker een maand voordat we ze in gebruik kunnen nemen.” Wie de inrichting van de twee operatiekamers gaat betalen, kan de woordvoerder niet zeggen. “Er ligt een intentieverklaring voor de samenwerking tussen Orbis en Atrium, maar aan de invulling wordt nog gewerkt. Wat dat betreft helpt het uitblijven van de kapitaallastenbrief van minister Klink niet mee. De onzekerheid over de financiering van de nieuwbouw blijft.”

Zero tolerance

Los van deze logistieke ontwikkelingen heeft het Atrium een zero tolerance beleid afgekondigd om infecties te voorkomen. Dit nadat de ziekenhuizen in Heerlen en Brunssum door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht zijn gesteld. Momenteel bouwt het Atrium ook aan een tijdelijk OK-complex. Het plan is acht operatiekamers te bouwen op het binnenterrein van het ziekenhuis in Heerlen. Daarnaast moeten drie OK’s van het ziekenhuis in Brunssum worden opgeknapt om te voldoen aan de eisen van de IGZ.

Externe audits

De inspectie oordeelde vorige week dat er een te groot risico was op infecties. Op initiatief van het Atrium is daarna een externe audit gedaan waaruit zou blijken dat er verbeteringen worden geboekt. “Wij doen audits om de veiligheid van patiënten te garanderen”, meldt een woordvoerder van het Atrium MC. “Wat dat betreft geeft deze audit goede hoop voor de toekomst.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Atrium vraagt 20 miljoen van provincie Limburg

PwC wijst op financieringsrisico Orbis

Bestuurder Atrium krijgt niets los in Den Haag

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Toch vreemd dat een splinter nieuw ziekenhuis Ok’s heeft gebouwd die niet zijn ingericht maar natuurlijk al veel geld hebben gekost.
    Zo’n vreemd Idee van de zorgverzekeraars was het dus niet om in het kader van de steunverlening van Orbis medio 2009 te eisen dat beide ziekenhuizen moesten gaan samenwerken. Misschien is het een idee om naast de 2 OK’s waar nu over gesproken wordt in de uren dat de andere Ok’s niet gebruikt worden ook te gaan opereren.
    Zodat kapitaalintensieve productie middelen meer uren per dag worden ingezet dan doorsnee gebruikelijk in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.