Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Atrium MC neemt medicijnrobot in gebruik

Mark van Dorresteijn
De apotheek in Atrium MC is als eerste ziekenhuis in de Benelux gestart met het gebruik van een medicijnrobot. De robot bundelt per dagdeel en per patiënt de medicijnen zoals tabletten, spuiten of capsules.
Atrium MC neemt medicijnrobot in gebruik

De robot is aangeschaft in het kader van patiëntveiligheid. Door de komst van het apparaat zullen bij het verstrekken van medicijnen beduidend minder fouten worden gemaakt. Medicijnen worden twee keer daags op maat aan de diverse verpleegafdelingen aangeboden.

Medicatieveiligheid

Het apparaat maakt onderdeel uit van een omvangrijk programma in het kader van medicatieveiligheid. Zo staat de robot straks in direct contact met het nieuwe ziekenhuisinformatiesysteem/elektronisch patiëntendossier (ZIS/EPD) dat vanaf dit jaar fasegewijs in Atrium MC wordt geïmplementeerd.

Polsbandje met barcode

Door het scannen van het polsbandje met barcode van de patiënt kan de verpleging in de toekomst precies zien welke medicatie iemand gebruikt. Veranderingen in medicatie worden door de komst van de robot bovendien sneller verwerkt. Aangezien artsen wijzigingen in medicatie digitaal invoeren, pikt de robot veranderingen onmiddellijk op. Dat betekent onder meer dat er minder medicijnen worden verspild. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Vaak verkeerde medicijnen bij ontslag ziekenhuis

‘Help slordige patiënt met medicatie’

Arts negeert waarschuwing bij uitschrijven medicijn

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een medicijnrobot is een te algemeen begrip. Het type hangt af van de plaats in het medicijnproces, waar de robot wordt ingezet. Robottisering staat nog in de kinderschoenen en heeft daardoor nog bekende en onbekende risico’s. Patientveiligheid is dus niet gegarandeerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.