Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Banenplan zorg moet 80.000 werknemers helpen

Sarah Berends
Een banenplan voor de zorgsector moet 80.000 mensen aan ander werk of scholing helpen. Het kabinet legt er 100 miljoen euro voor op tafel, terwijl werkgevers en vakbonden in de sector eenzelfde bedrag beschikbaar stellen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS hebben dat dinsdag bekendgemaakt.
Banenplan zorg moet 80.000 werknemers helpen

Het banenplan heeft als doel te voorkomen dat zorgwerknemers op straat komen. Voor een derde van de 80.000 werknemers wordt een baan gezocht buiten de zorgsector. De rest krijgt omscholing voor een nieuwe functie in deze sector. Het gaat onder meer om 5000 leerwerkplekken voor jongeren.

Het doel

In de langdurige zorg staan grote veranderingen op stapel. Volgend jaar verschuift de verantwoordelijkheid van het Rijk naar de gemeenten. Mensen die zorg nodig hebben zullen langer thuis blijven wonen. Ze hebben daar dan meer ondersteuning nodig, terwijl er minder personeel nodig is in zorginstellingen.

Megasectorenplan

Asscher heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in diverse sectoren. Er zijn inmiddels plannen goedgekeurd voor onder meer de bouw, de transportsector en de kinderopvang. Asscher kondigde eerder al aan dat er voor de zorg 100 miljoen beschikbaar zou komen. Hij sprak van een ‘megasectorplan’.

Debat

De Tweede Kamer debatteert dinsdag en woensdag over de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Voor de zomer moet ook de Senaat ze goedkeuren, is de bedoeling. (ANP)

4 REACTIES

  1. 80.000 zorgbanen op tocht. Een enkel jaar terug kon er geen genoeg personeel voor de zorg aangesleept worden. Onze regering zijn slimme rekenaars die voortdurend over verlies spreken en de winst verduisteren.
    Weg met deze regering!. VVD en PvdA liegen in kwadraat. Dagelijks lees in het nieuws dart weer miljoenen aan zotheid wordt uitgegeven!
    Tweede kamer wordt wakker!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben benieuwd! ‘Voor een derde van de 80.000 werknemers wordt een baan gezocht buiten de zorgsector.’ Zijn daar banen dan? We hebben namelijk in totaal al 700.000 werklozen. En als die banen er al zijn, moeten er nog steeds ruim 50.000 banen in de zorg zelf gecreëerd worden.
    Je vraagt je toch werkelijk af waarom de extramuralisatie niet gewoon van tafel gaat/teruggedraaid wordt. Dan heb je dat banenplan ook niet meer nodig! #zoethoudertje

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.