Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bankiers delen zorgen over ziekenhuisfinanciering

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) sluit zich aan bij de waarschuwing van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA)eerder deze week over de problemen met de jaarrekening van de ziekenhuizen.
Bankiers delen zorgen over ziekenhuisfinanciering

‘De waarschuwing van de NBA nemen wij zeer serieus en sluit aan bij de zorgen van de NVB over de financierbaarheid (academische) ziekenhuizen’, schrijft de bankiersvereniging in een persverklaring. ‘De NVB heeft eerder al minister Schippers van Volksgezondheid deelgenoot gemaakt van deze zorgen. Wij lezen het bericht van de accountants als een dringende oproep om de regelcomplexiteit in zorgsector aan te pakken.’

Onzekerheden

De banken concluderen ook dat de omvang van onzekerheden  zo groot is dat normen in veel gevallen worden overschreden. ‘Het ontbreken van een goedgekeurde jaarrekening is een ernstig signaal. Banken zijn nu niet in staat om objectief vast te stellen of een ziekenhuis aan haar financieringsvoorwaarden voldoet. Het terugdringen van de onzekerheden als gevolg van registratieverplichtingen en systeemcomplexiteiten is dan ook van groot belang voor de financierbaarheid van zorginstellingen. De NVB zal het bericht van de NBA nader gaan bestuderen en heeft contact gelegd met de NBA om er over te spreken.’

1 REACTIE

  1. Wat een prettige ontwikkeling; eindelijk lijkt de wal het schip te keren: registratieverplichtingen en systeemcomplexiteiten zorgen er voor dat onze zorg vastloopt.
    Zou dit werkelijk een paradigmashift veroorzaken? Gaan we naar een efficiënte en flexibele zorg? Krijgen we minder regels en controle? Komt de patiënt en de zorgverlener weer centraal te staan, in plaats van de administratie, financiering en het vastgoed? Ik hoop het vurig, maar geloof het eigenlijk niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.