Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bartiméus mag wettelijk zorg aan gehandicapte stoppen

De voorzieningsrechter heeft bepaald dat zorginstelling Bartiméus wettelijk gelijk had de zorgovereenkomst met een gehandicapte vrouw te verbreken. De ouders van de vrouw hadden een kort geding aangespannen tegen de zorgverlener. Een jarenlang conflict met die ouders was voor Bartiméus de reden tot het stopzetten van de zorg aan hun dochter.

“Gezien de duur van het conflict en de herhaalde pogingen om tot een oplossing te komen, telkens zonder resultaat, ligt herstel van het vertrouwen niet in de lijn der verwachting”, aldus de rechter. Bartiméus heeft volgens de rechter voldoende zorgvuldig gehandeld in aanloop naar de opzegging. Er waren “gewichtige redenen” aanwezig voor het stopzetten van de zorgverlening aan de meervoudig gehandicapte vrouw.

Bemiddeling

Sinds 2004 is tussen de eisende partij, de ouders Rien en Ineke den Ouden, en de zorgverlener voor mensen die slechtziend of blind en verstandelijk gehandicapt zijn een conflict ontstaan over de omvang en de aard van de ondersteuning door Bartiméus. De zorgverlener deed jarenlang bemiddelingspogingen.

Opzeggen zorgovereenkomst

Er werd ook een nieuw ondersteuningsplan opgesteld, maar de eisende ouders maakte herhaaldelijk bezwaar tegen de gang van zaken bij Bartiméus, waarna in juni 2008 werd besloten dat het niet langer mogelijk was om de zorg daar te verlenen. Sinds die tijd woont de gehandicapte dochter weer bij haar ouders in huis.

Handreiking VGN

De ouders herkenden hun geschil als een casus in de onlangs aan het licht gekomen handreiking van de VGN, waarin staat uitgelegd wanneer en hoe een zorgovereenkomst mag worden verbroken. Onder de noemer ‘wangedrag familie in de instelling’ zien de ouders hun conflict beschreven.

Waarschuwing

“Wij fungeren als afschrikwekkend voorbeeld voor andere ouders”, aldus het echtpaar in het AD. “Het is een waarschuwing voor iedereen die kritiek heeft.” In dezelfde krant wordt ook Bartiméus-voorzitter Witteveen geciteerd: “Hoe erg wij het ook vinden, want dit is de eerste keer in ons bestaan dat wij iemand hebben weggestuurd, het is niet meer terug te draaien.”

Kamerdebat

Vorige week nam de Tweede Kamer nog een motie aan over de handreiking van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De Kamer wil een nieuw document zien, deze keer wel tot stand gekomen in samenspraak met cliëntenorganisaties als KansPlus en Platform VG. De VGN meldt eerst te wachten op een brief van Bussemaker. “Daarna kijkt de vereniging welke stappen genomen moeten worden”, meldt de communicatiemanager. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

VGN helpt bij stopzetten zorg gehandicapten

VWS reageert op handreiking VGN

Kamerdebat over stopzetten zorg aan gehandicapten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.