Veel ouderen komen behoorlijk verward uit een operatie maar laten daar in het ziekenhuis weinig van merken. “Je moet er bij ouderen meer op bedacht zijn dat er iets mis kan gaan”, zegt chirurg Barbara van Leeuwen tegen het dagblad. “Er is een groep die niet goed in staat is aan te geven dat het niet goed met ze gaat.”
Zwaarte van de operatie
Met name de zwaarte van de operatie heeft invloed op de verwardheid bij ouderen. Hoe langer de operatie duurt, hoe meer bloedverlies en hoe dieper de ingreep, hoe meer problemen er ontstaan bij de patiënt. Volgens de onderzoekers blijkt het daarentegen weinig uit te maken of de patiënt er voorafgaand aan de operatie al slecht aan toe is of aan verschillende ziektes tegelijk lijdt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)
Lees ook:
Dynamisch licht moet einde maken aan verwarring ic-patiënten
‘Complicaties na heupoperatie deels te voorkomen’
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Wat een vreemde reactie van meneer of mevrouw ‘zorgverlener’. Blijk baar gaat u er van uit dat er zorgvragers zijn, en dan met name oudere patienten, die voor hun plezier in het ziekenhuis liggen en er op uit zijn te profiteren van algemene middelen. Het lijkt me meer zinvol om na te denken over hoe we de zorgbehoefte beter in kunnen schatten. Dan wordt wellicht ook vaker voorkomen dat ouderen in een delier raken ten gevolge van opname in het ziekenhuis.
en terecht echter ook een rem op die categorie, die het min of meer lekker laten aanleunen om een lager verblijf in het ziekenhuis afdwingen!
Onuitstaanbaar en verkwistend!
Dit is al jaren bekend. Wij geriaters proberen dit ook al jaren onder de aandacht te brengen. Echter de beleidsmakers/ziekenhuizen zagen tot nu toe de noodzaak niet. Hopelijk helpt dit!