Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling oorsuizen strandt door bureaucratie

Mark van Dorresteijn
Een door ZonMw gefinancierd onderzoek naar een nieuwe behandeling van oorsuizen (tinnitus) dreigt spaak te lopen doordat de behandeling niet meer vergoed wordt.
Behandeling oorsuizen strandt door bureaucratie

Adelante audiologie & communicatie onderzoekt sinds 2007 een nieuwe behandeling voor oorsuizen op kwaliteit en kosteneffectiviteit. Het onderzoek loopt tot en met eind 2010. ZonMw betaalt de onderzoekers; de behandeling werd tot 1 januari 2009 bekostigd vanuit de AWBZ. Sindsdien betaalt de zorgaanbieder de behandeling uit eigen zak. “Over 2009 en 2010 kost ons dat twee tot drie ton”, zegt Maarten Schoon, manager audiologisch centrum bij Adelante. Het centrum weigert nu nieuwe klanten, waardoor de wachtlijst is verdrievoudigd en het onderzoek op de tocht staat. ZonMw springt bij met 65.000 euro, naast bijna 500.000 euro onderzoekssubsidie. Adelante heeft het ministerie van VWS gevraagd om vergoeding zolang het onderzoek loopt.

Cirkelredenering

Het College voor zorgverzekeringen (CvZ) heeft bekeken of de behandeling in de Zorgverzekeringswet kan, maar oordeelt dat de effectiviteit onvoldoende bewezen is. “Een cirkelredenering”, zegt Schoon. “Of de behandeling effectief is, dat onderzoeken we nu juist.”

Eigen oordeel

Demissionair minister Klink antwoordt op Kamervragen van de SP dat het audiologisch centrum, het Academisch Ziekenhuis Maastricht en de Universiteit Maastricht verantwoordelijk zijn voor het onderzoek en zelf moeten oordelen over eventuele beëindiging. Hij schrijft dat reguliere tinnituszorg binnen audiologische centra vergoed wordt binnen de Zorgverzekeringswet.

Reguliere weg

Dat is echter zeer beperkt, leert navraag bij het CvZ. Hardhorenden kunnen een regulier hoortoestel proberen en soms wordt een tinnitusmaskeerder vergoed. Leren omgaan met oorsuizen, zoals Adelante doet, zit niet in de Zorgverzekeringswet. Tien tot vijftien procent van de Nederlanders lijdt aan oorsuizen. Dit kan onder meer leiden tot slaap- en concentratiestoornissen, depressie en soms zelfdoding. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Bussemaker ondersteunt plannen Zorgstroom tegen bureaucratie

VWS start meldpunt zzp-bureaucratie

Is bureaucratie te temmen?

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.