Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

Beijers: ‘Mijn ontslag is onrechtvaardig’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bestuurder Ruud Beijers vindt dat hij onrechtvaardig is behandeld door de raad van toezicht van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen.
Beijers: 'Mijn ontslag is onrechtvaardig'

Volgens hem hebben de toezichthouders doelbewust toegewerkt naar zijn vertrek.

Slinks

Beijers: “De slinkse wijze waarop dit is gegaan, daar ben ik bijzonder teleurgesteld over.” Vanochtend stuurde de raad van toezicht een persbericht rond waarin het vertrek van de bestuurder werd aangekondigd. Volgens de raad is men ‘in goede orde’ uit elkaar gegaan. Daar is Beijers het dus niet mee eens. Toen hij na zijn schorsing terug kwam, is de suggestie gewekt dat de raad van toezicht onafhankelijk onderzoek zou laten doen naar de mogelijkheid het geschonden vertrouwen te herstellen. In plaats daarvan heeft de raad ‘eenzijdig’ besloten om de commissie te laten onderzoeken hoeveel intern en extern vertrouwen er nog bestond in Beijers. Deze ervaart dit als vooropgezet plan om hem weg te krijgen.

Boven de wet

Beijers: “De raad van toezicht staat kennelijk boven de wet. Als een raad beslist dat iemand weg moet, dan moet hij weg. Ondanks het feit dat er een uitspraak van de kantonrechter ligt dat er geen enkele reden tot ontslag bestaat.” Beijers noemt de vraagstelling van de onderzoekers tendentieus en is van mening dat dit het vertrouwen dat er in hem was, heeft ondermijnd. Hij vindt het vreemd dat de raad van toezicht niet ook opstapt. Dit zou een aanbeveling zijn die ook in het, vertrouwelijke, onderzoeksrapport staat.

Maatschappelijke druk

De ontslagen bestuursvoorzitter zegt voorlopig even rustig af te wachten en niet actief op zoek te gaan naar een nieuwe functie. “Als men naar de kwaliteit kijkt, dan heb ik het goed gedaan. We zijn dit jaar zesde in de AD top-100. Er is niets op mijn functioneren aan te merken. Maar zo werkt het niet. De maatschappelijke druk om mij te ontslaan was groot. De strafzaak die nog steeds boven de markt hangt, is natuurlijk een complicerende factor.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Ruud Beijers verlaat de Tjongerschans

Directeur Tjongerschans krijgt geen ontslag (07-05-10)Bestuurder Tjongerschans op non-actief gesteld

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

20 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik weet inhoudelijk niet veel over de interne problematiek binnen de Tjongerschans,wat ik dramatisch vind is het feit dat er tegenwoordig macht spelletjes aan de gang zijn die niets te maken hebben met de kern taken van een gezondheids instelling. Zit nu ruim 40 jaar in deze branche en het degelijke gevoel en vertrouwen is tegenwoordig ver te zoeken.Fouten, ruzies, hoge bonussen, het is de orde van de dag.Ik denk dat de gezonheidszorg terug moet naar de basis. Goede zorg, redelijke salarissen, geen bonussen en vertrouwen opbouwen.Het idealisme en roeping is ver te zoeken.
  Jammer en schadelijk.
  Werknemer in de gezonheidszorg

 3. Plaats 6 op de oliebollenlijst van het AD gebruiken om te zeggen dat je een goed bestuurder bent is lariekoek – praatjes die gaatjes moeten vullen. Iedereen die in de ziekenhuiswereld werkt op bestuursniveua weet dat je met die getallen die het AD bij de IGZ wegplukt kunt jongleren op een niveau waar het Russisch staatscircus nog een puntje aan kan zuigen.
  En het gekonkel op bestuursniveau doet geen enkel ziekenhuis goed, ziekenhuizen zijn er voor patiënten maar veel doktoren, bestuurders en managers blijken er vaak nog met veel te grote ego’s alleen maar voor eigen PR, portemonnee of glorie te zitten. Niemand heeft baat bij dit soort vuile was buiten te zetten, hoogstwaarschijnlijk alleen de ontslagen zielepoot – gezien zijn inkomen en nevenverdiensten via zijn vriendje nou niet bepaald een type om meelij meet te hebben.

 4. Ik verzoek hierbij de clientenraad een motie van wantrouwen in te dienen tegen de raad van toezicht. Ook wij als patiënt willen precies weten wat er is gebeurd, welke spelletjes er zijn gespeeld, tot nu toe is het toch 1-0 voor de ex bestuurder. Een 6e plaats als ziekenhuis van nl is voor de tjongerschans nog nooit gebeurd.

 5. Als medewerker weet ik amper wat er gespeeld heeft. Je hoort wel es wat, maar ook wel tegenstrijdige verhalen. Dhr. Rijpma zou als assistent van de bestuurder toch ook weg moeten, lijkt me? Of hij inderdaad een kwalijke rol heeft gespeeld weet ik niet. doe ik geen uitspraken over ook. Anderen heb daar blijkbaar minder moeites mee. Gevaarlijk. Laten we hopen dat de cliënten/patienten er niet onder leiden.

 6. U hoeft niet te spreken voor “de medewerkers” van Tjongerschans wellicht stelt u het belang van de patient voorop, maar dat geldt zeker niet voor een aantal anderen….dat er onvrede heerst staat wel zeker vast ! gezien alle reacties ook in andere media, een onderzoek lijkt mij dan ook zeker op zijn plaats naar dit ontslag, overigens heb ik op intranet van het ziekenhuis nog niets gelezen over het aftreden van de RvT, vreemd toch ?……..overigens hoef ik deze tekst niet in hoofdletters te schrijven om mij te benadrukken.

 7. HOPELIJK WETEN ALLE LEZERS VAN DE REACTIES DAT DEZE REACTIES ONDER ALLERLEI VALSE NAMEN KUNNEN WORDEN GESCHREVEN EN B.V. DUS ZELFS DOOR DE HEER BEIJERS OF ANDEREN DIE ER BELANG IN HEBBEN DAT HET VUURTJE NOG EENS FLINK WORDT OPGEPORD.
  DAT ALLES LEIDT TOT ONGEWENSTE VUILSPUITERIJ EN STEMMINGMAKERIJ WAARMEE NIEMAND IS GEDIEND. IN IEDER GEVAL NIET DE MEDEWERKERS VAN TJONGERSCHANS WANT ZIJ HEBBEN MAAR EEN BELANG EN DAT IS DAT VAN DE PATIENT.

 8. De Friesland zorgverzekeraar, en zeker D. Monissen, wil blijkbaar één groot Fries ziekenhuis en gaat daarbij als het ware over lijken. Heerenveen en Leeuwarden gaan al samen, vorige week verscheen hier ook al een artikel op de site waarin ze Pasana in Dokkum de wacht aan zegt – waarbij er daar dan nog een bestuurder zit die wel zelf de regie blijft voeren en haar van repliek dient – dus zomaar zeggen dat het vanuit de RvT komt is te kort door de bocht. De Friesland moet zich niet met het beleid van de ziekenhuizen bemoeien. Het vertrek van Beijert is mede de schuld van Monissen.

 9. Helaas moet ik constateren, dat ook in dit geval de raad van toezicht een onfrisse rol speelt. Veelal machtswellustelingen die het niet kunnen zetten dat een bestuurder goed functioneert en het gewoon goed doet. Zij (RvT) dienen mijns inziens af te treden. Het is al decennia lang gedonder in Heerenveen met de instellingen daar.

 10. Oosterman is hier in Ooststellingwerf totaal niet geliefd als burgemeester. Lesterhuis was ook niet alles als persoon, maar had wel kwaliteiten. Ik had liever gezien persoonlijk dat een van de Weststellingwerfse loco-burgemeesters Trompetter of Plekkenpol hier Lesterhuis was opgevolgd destijds, maar ja. Beijert is trouwens wel terecht weggestuurd denk ik.

 11. Dhr. Beijers moet niet zo hypocriet doen. Hij heeft gefaald als bestuurder en de manier waarop hij zich in gelaten heeft met activiteiten van zijn ex die het daglicht niet kunnen verdragen maakt dat deze man absoluut ongeloofwaardig werd. Oosterman moest wel ingrijpen, hij had geen keus.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.