Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Belastingdienst bedreigt terminale zorg thuis

Het voortbestaan van de terminale thuiszorg wordt serieus bedreigd door de manier waarop de Belastingdienst omgaat met zelfstandigen in de zorg (zzp’ers’). De fiscus is ineens gaan handhaven tegen zzp'ers die als onderaannemer werken voor thuiszorgorganisaties.
Belastingdienst bedreigt terminale zorg thuis
Foto: ANP Piroschka van de Wouw

Volgens de Belastingdienst kunnen zzp’ers niet als onderaannemer werken voor thuiszorgorganisaties vanwege de wet-en regelgeving. Toch is deze situatie jaren gedoogd. Uit een item van actualiteitenrubriek Nieuwsuur blijkt dat het afgelopen jaar de Belastingdienst ineens is gaan handhaven. Zzp’ers die in de zorg werken, worden nu ineens wél gecontroleerd. Minstens 1200 zelfstandigen zijn volgens Nieuwsuur de dupe geworden en kunnen niet meer werken.

Reactie ministeries

De ministeries van VWS en SZW reageren dat de Belastingdienst aan regels gebonden is maar dat nieuwe regels het probleem zullen oplossen: ‘Op dit moment is het nog niet mogelijk om een opdrachtgever medeverantwoordelijk te maken voor de gevolgen als de Belastingdienst en het UWV concluderen dat iemand eigenlijk een dienstbetrekking heeft. Daar wil dit Kabinet iets aan doen. Het kabinet dient daarom komende week een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer om hier verandering in te brengen en de opdrachtgever ook verantwoordelijk te maken.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.