Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Benoeming Henk Kamp tot voorzitter ActiZ was close call

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Henk Kamp heeft maar net voldoende stemmen gehaald op de algemene ledenvergadering van ActiZ om te worden benoemd als voorzitter. Een grote minderheid van zorgbestuurders ziet in hem niet de vernieuwer die de ouderenzorg volgens hen nodig heeft.
Henk Kamp voorzitter ActiZ
ANP/Bart Maat

Met de hakken over de sloot. Dat was de benoeming van oud-minister en VVD-zwaargewicht Henk Kamp tot voorzitter van ActiZ, brancheorganisatie in de ouderenzorg. Kamp had tweederde van de stemmen nodig. De stemverhouding bedroeg op de algemene ledenvergadering (ALV) van ActiZ afgelopen woensdag 22 november 70 om 30 procent. Een deel van de leden heeft blanco gestemd. Die stemmen tellen niet mee als geldige stem. Als dit wel het geval was geweest, zou de vereiste meerderheid mogelijk niet zijn gehaald.

Is Kamp een vernieuwer?

Een deel van de zorgbestuurders ziet in Kamp niet de vernieuwer die volgens hen de ouderenzorg nodig heeft. Kamp staat volgens hen voor oude politiek, voor wheelen en dealen in Den Haag. Lia de Jongh, voorzitter raad van bestuur van Topaz in Leiden, heeft haar kritiek voorafgaand aan de ALV voorgelegd aan het ActiZ-bestuur. ‘De ouderenzorg heeft een vernieuwer nodig, die de verbinding maakt met de werkvloer. Samen met de mensen op de werkvloer moeten we de kwaliteit naar een ander niveau tillen. Is Kamp daar nu de meest geschikte kandidaat voor? Maar goed, de leden hebben gesproken, dus we moeten hem een eerlijke kans geven.’

Kamp is kundig

Inge Borghuis, lid raad van bestuur Amstelring, verwoordde de kritiek op ALV. Ze benadrukt dat het haar niet om de persoon Henk Kamp gaat. ‘Hij lijkt een zeer kundig man. Wij vragen ons wel af of wij met Kamp het juiste debat krijgen binnen ActiZ. Waar wil je als brancheorganisatie voor staan? Het is goed als de ouderenzorg de weg inslaat naar liefdevolle zorg.’

ActiZ: Kamp voldoet aan profiel

ActiZ laat weten dat Kamp voldoet aan het opgestelde profiel. Hij heeft bovendien een intensief selectieprogramma doorlopen met zes andere kandidaten. Daarbij is Kamp als beste uit de bus gekomen. Volgens ActiZ is het juist goed dat de nieuwe voorzitter de weg kent in politiek Den Haag. ‘Er is veel aan de hand in de ouderenzorg rond tarieven, regelgeving en het kwaliteitskader’, zegt een woordvoerder van ActiZ. ‘Hij weet hoe de hazen lopen in Den Haag. Wij denken dat we veel zullen hebben aan Kamp.’ Volgens ActiZ zal de nieuwe voorzitter minder op de voorgrond treden als woordvoerder. Die rol zal meer komen te liggen bij ervaren zorgbestuurders. Dat is een uitkomst van de vernieuwing in ActiZ. Die kwam een jaar geleden op gang, nadat ontevreden leden ActiZ dreigden te verlaten. Daarna is afgesproken de macht meer te decentraliseren en de leden meer te betrekken bij de brancheorganisatie. Vervolgens bleven de leden onder één dak.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.