Beschuldiging upcoding is onterecht’

Zorgaccent mag niet meer zelf indiceren. Zorgbestuurder Irma Harmelink verzet zich tegen de suggestie dat de fouten bij de indicatiestelling iets te maken hebben met upcoding. ‘We besparen juist veel geld.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Beschuldiging upcoding is onterecht’

De Twentste zorgaanbieder Zorgaccent is een van de 26 zorginstellingen die van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) niet meer zelf mogen indiceren, omdat ze te veel fouten maken. In de berichtgeving in diverse media legde het CIZ de link tussen intrekken van het mandaat om te indiceren en upcoding: zorgaanbieders indiceren met opzet te veel uren zorg om zo meer omzet te genereren. Dat schiet bij zorgbestuurder Irma Harmelink in het verkeerde keelgat, zo schrijft ze in een brief aan het CIZ. Zorgaccent declareert juist veel minder uren zorg dan het zou mogen volgens de regels.

Minder declareren dan indicatie

3
18

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het CIZ spreekt niet van upcoding indien er slecht wordt geïndiceerd. Slecht indiceren leidt soms tot hogere en soms tot lagere indicaties. Dat is geen probleem. Het CIZ spreekt van upcoding wanneer dit systematisch gebeurd. Dat is niet slecht indiceren, maar strategisch indiceren. Uit eerder onderzoek bleek dat dit vaker voorkomt. Vervolgens ontneemt het CIZ de organisaties waarbij het meest strategisch wordt geïndiceerd, de mogelijkheid om zelf te indiceren.
    Kortom, Zorgaccent was niet een beetje fout door een complex systeem, maar misbruikte dat systeem op een strategische wijze en erger dan de meeste andere organisaties.
    Dat niet alle declarabele uren werden gedeclareerd is gebruikelijk en zien we ook bij andere organisaties.
    Harmelink heeft geluk dat het bestuur en de PR-afdeling van het CIZ de grootste angsthazen zijn in de zorg, want als het CIZ met anonieme voorbeelden naar buiten zou komen van de indicatiestelling van Zorgaccent dan zou haar organisatie zo te kijk staan dat ze zelf mogelijk haar baan zou verliezen. Helaas zal dat echter niet gebeuren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.