Besparing Wlz nauwelijks haalbaar

Het is zeer onzeker of het kabinet de geplande bezuiniging van 0,5 miljard euro op de langdurige zorg aan ouderen en chronisch zieken gaat halen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Besparing Wlz nauwelijks haalbaar

Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport.

Langdurige zorg

Er bestaan substantiële verschillen tussen regio’s in aantallen mensen die langdurige zorg gebruiken en de omvang daarvan. Of en hoeveel langdurige zorg iemand gebruikt, wordt vooral bepaald door voor de hand liggende factoren als de gezondheid van de patiënt, de leeftijd en de samenstelling van het huishouden en het inkomen. Op deze factoren heeft de overheid relatief weinig invloed. Dit betekent dat de minister op dit moment over onvoldoende onderbouwing en onvoldoende concrete handvatten beschikt om de ingeboekte besparing te realiseren.

Regionale verschillen

Diepgaander onderzoek is volgens de

3
74

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Dat onderzoek naar de regionale verschillen zou o.a. de factor ‘aanwezigheid van aantrekkelijke huur-aanleunflats voor echtparen bij een verpleeghuis met voorzieningen van daaruit’ moeten bevatten.
    Echtparen waarvan er bijv 1 partner dementeert of zorg behoeft, houden het zo langer vol thuis, en de flats zijn geschikt voor efficiente zorg, door de royalere badkamers. Wanneer er in een regio dit soort voorzieningen zijn, komen ze waarschijnlijk beter uit. Het ‘oude’ verzorgingshuis in een moderner en leefbaarder, individueel jasje. Voor de verzorgenden zitten de patienten wel op loopafstand van elkaar, dus efficiënt. De vervoersfactor naar de dagbesteding 3keer per week valt weg, want binnenshuis bereikbaar. En de flats zijn plezierig modern met veel lotgenoten en toch privacy.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.