Best practice: open en eerlijke communicatie tussen arts en aio

De aanvaring die kindercardioloog Wim Helbing en kinderarts Anne de Pagter in 2011 in het Erasmus MC hadden, werkt tot op vandaag de dag door. Op een positieve manier.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Open en eerlijke communicatie tussen arts en aio
Geen beschuldigend vingertje, maar een constructief gesprek waarin zowel arts als aio zich kwetsbaar opstelden. Foto: Bacho Foto/stock.adobe.com

Anne de Pagter was destijds in opleiding tot kinderarts. Ze had nachtdienst op de intensive care voor neonaten, zieke, vaak te vroeg geboren kinderen. Samen met haar supervisor droeg ze de verantwoordelijkheid voor 24 kinderen. Eén baby had een combinatie van zeer zeldzame en ongeneeslijke aandoeningen. Het behandelend team had die dag, onder leiding van Wim Helbing, geconcludeerd dat er geen behandeling voor dit kind was. Tijdens de nacht weken beademingsdruk en zuurstofwaardes opeens af. ‘Is dit misschien aanleiding voor een herziening van de conclusie?’, vroegen De Pagter en haar supervisor zich af.

Onzinnige vraag

Haar supervisor vroeg De Pagter

0
552

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.