Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bestuur Daelzicht moet afstand doen van Belevenispark’

Redacteur Zorgvisie
Er is geen sprake van een angst- en intimidatiecultuur bij Daelzicht. Wel worden problemen in de gehandicaptenzorginstelling te weinig besproken. Dat blijkt uit het cultuuronderzoek dat Significant deed naar Daelzicht.
stop400.jpg

Het onderzoek is ingesteld nadat het Limburgse Daelzicht begin dit jaar in een bestuurlijke crisis terecht kwam. De raad van toezicht (rvt) en ondernemingsraad (or) raakten in een conflict verwikkeld over het Belevenispark van Daelzicht. De or zegde daarna het vertrouwen op in de raad van bestuur. Het managementteam deed niet veel later hetzelfde. In overleg met de rvt besloot het bestuur daarna om terug te treden. Dat leidde ertoe dat er een nieuwe bestuurder, Nettie Saarloos, werd aangesteld en dat er een onderzoek kwam naar de cultuur binnen de organisatie.

Resultaten onderzoek Daelzicht
De resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend. Significant stelt vast dat er geen sprake is van een angst- of intimidatiecultuur. Medewerkers hebben aangegeven dat er bij Daelzicht vooral sprake is van loyaliteit en betrokkenheid bij de cliënt en de inhoud van zorg. Maar de bedrijfscultuur is niet gericht op het bespreken van problemen, staat in het rapport te lezen. ‘De combinatie van een raad van bestuur die kritiek afhoudt, met deze cultuur, leidt dan al snel tot afstand en verwijdering tussen beleid en uitvoering’, schrijft Daelzicht in een persbericht.

Afstand Belevenispark
Daelzicht is druk bezig de organisatie te herstellen, laat de gehandicaptenzorginstelling weten. Significant adviseert de raad van bestuur om afstand te nemen van onder meer het Belevenispark waar eerder onrust over ontstond. Ook vraagt het onderzoeksbureau de raad van bestuur om ‘helder’ te communiceren over de stappen die worden ondernomen en daarbij ook de or en de cliëntenraad op de hoogte te houden.

Lees het rapport onder aan deze pagina.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.