Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bestuur en toezicht Orbis moeten aftreden’

Redactie Zorgvisie
Het bestuur en de raad van toezicht van het Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard moeten de eer aan zichzelf houden. Dat vinden de vakbond AbvaKabo FNV en de patiëntenorganisatie in Limburg.

Vorige werd bekend dat Guus Broos per 1 januari aftreedt als lid van de raad van bestuur Orbis. Volgens de officiële verklaring omdat zijn werk erop zit als portefeuillehouder ontwikkeling en innovatie.

Financiële problemen rond nieuwbouw

Maar Betty van Dokkum, FNV Abvakabo vakbondsbestuurder in Limburg, vindt dat geen geloofwaardige verklaring. Ze veronderstelt dat Broos moet opstappen vanwege de financiële perikelen rond de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Sittard. “Het is niet terecht dat één meneer van het bestuur het boetekleed moet aantrekken. Ook de raad van toezicht heeft boter op zijn hoofd. Als die zijn werk goed had gedaan, was het nooit zo ver gekomen.”

Huis van de Zorg

Ook Jo Maes, directeur van de patiëntenorganisatie het Huis van de Zorg, vindt dat bestuurder Ludo Jansen en de raad van toezicht moeten overwegen de eer aan zichzelf te houden. “De hele raad van bestuur en raad van toezicht dragen verantwoordelijkheid voor het wankele financieringsplan voor de nieuwbouw. De schattingen over de opbrengst van de grond van de oudbouw zijn veel te optimistisch. Ook de verpleging en verzorging van Orbis moet bezuinigen vanwege de nieuwbouw.”

Cliëntenraad Orbis

Voorzitter van de cliëntenraad Zef Hamers van het Maasland ziekenhuis, onderdeel van Orbis, deelt de mening van de vakbond en patiëntenorganisatie niet. “Er zijn nu buitenstaanders die wat roepen. Ik beschik niet over voldoende informatie voor zo’n oordeel.”

Harde eis banken

In november werd Maarten van der Vorst aangesteld als nieuwe financiële topman die Orbis financieel weer gezond moet maken. Volgens ingewijden zou dat een harde eis zijn geweest van ABN Amro en Fortis bij het verlenen van een overbruggingskrediet in oktober. Sinds kort is Orbis zeer terughoudend bij het invullen van vacatures. Woordvoerder Paul ’t Lam Orbis laat weten zich niet te herkennen in de uitlatingen van de vakbond en de patiëntenorganisatie. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Raad van bestuur Orbis uitgebreid

Europese lening aan Orbis is onzeker

Orbis beslecht ruzie met banken

Bouw Orbis ligt stil om geldproblemen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.