Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurder Atrium krijgt niets los in Den Haag

Het overleg dat bestuursvoorzitter Eke Zijlstra van het Heerlense Atriumziekenhuis woensdag had met hoge ambtenaren op het ministerie van VWS, is op niets uitgelopen. Dat zegt de bestuurder in het Limburgs Dagblad.
Bestuurder Atrium krijgt niets los in Den Haag

“Men wil geen millimeter bewegen”, zegt Zijlstra in het kranteartikel. De ziekenhuisbaas hoopte in Den Haag alsnog zijn tweehonderd miljoen euro kostende nieuwbouwplannen vlot te kunnen trekken. Zijlstra vroeg het kabinet afgelopen jaren meermaals haast te maken met de beloofde overgangsregeling voor ziekenhuizen die hun nieuwbouwwensen zien stranden op in crisistijd weigerachtige banken. Vorig jaar al maakte minister Ab Klink tegenover het toen vragende Orbis duidelijk dat ziekenhuizen niet op financiële steun of garantstellingen hoeven te rekenen. Dat standpunt werd gisteren door zijn ambtenaren nog eens herhaald.

Bouw OK-complex

Om zekerder te zijn van terugbetaling eiste ING, de huisbankier van het Atrium, eerder al dat het ziekenhuis zijn eigen vermogen verdubbelt tot veertig miljoen euro. Het Atrium was hier, naar eigen zeggen, voor aan het sparen, maar ziet dat geld nu opgaan aan kosten voor de bouw van een nood-OK-complex. Dat is nodig nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorige week donderdag oordeelde dat de bestaande, sterk verouderde veertien operatiekamers in het ziekenhuis niet langer voldoen aan nieuwe, strengere eisen die gelden voor complexere operaties als het implanteren van kunstheupen en -knieën. Tot het noodcomplex, bouwkosten zo’n acht tot tien miljoen euro, er medio mei staat, moet het Atrium honderden patiënten doorverwijzen naar het AZM, Orbis en het Laurentiusziekenhuis. Daar wil het ook tijdelijk leegstaande operatiekamers gaan huren waar eigen specialisten de Heerlense patiënten zullen opereren. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Opereren verboden in Heerlense Atrium MC

‘Atrium Heerlen beste ziekenhuis’

Atrium Ziekenhuis en huisartsen leggen ruzie bij

Reddingsplan Orbis gericht op samenwerking Atrium

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.