Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Bestuurders houden zich vaker aan inkomensnorm

Mark van Dorresteijn
Bestuurders in de zorg houden zich aan de inkomensnorm. In 2010 verdiende 27 procent van de bestuurders boven de NVZD-norm. In 2009 was dat nog 33 procent. Dat blijkt uit de rapportage inkomensgegevens van bestuurders van zorginstellingen uit de jaarverslagen 2010.
Bestuurders houden zich vaker aan inkomensnorm

De gegevens gaan over 1152 zorgbestuurders bij 745 instellingen in 2010. Deze aantallen zijn licht gestegen. In 2009 waren er nog 728 instellingen en 1099 bestuurders.

Inkomens

Gemiddeld gezien verdienen bestuurders in de ziekenhuiszorg het meest. 232 bestuurders verdienen gemiddeld 186.000 euro. In de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) verdienen de bestuurders het minst: 525 bestuurders krijgen gemiddeld 118.000 euro. Alle bestuurders tezamen genomen verdienen gemiddeld 135.000 euro.

Overschrijdingen

Afgezet tegen de ‘130%-norm’ (ministersalaris in 2010 + 30 procent) verdient 55 procent van de ziekenhuisbestuurders boven de norm. Een daling van 2 procent ten opzichte van 2009. De daling doet zich overigens in elke sector voor.

In de VVT-sector houden bestuurders zich het best aan de norm. Slechts 5 procent overschrijdt de inkomensnorm.

Nieuwe bestuurders

Eind 2009 trad de Beloningscode Bestuurders in de Zorg (BBZ) in werking. Die geldt alleen voor nieuwe contracten. In het rapport worden de zorgbestuurders die in 2010 aan een nieuwe functie zijn begonnen afgezet tegen de norm van de BBZ + 15 procent. De maximale toeslag bovenop de BBZ kan echter 30 procent zijn. Hogere toeslagen dan 15 procent komen daardoor als overschrijding naar voren. Hierdoor komen acht bestuurders naar voren als potentiële overschrijders. Met name de ziekenhuiszorg en VVT hebben bestuurders die overschrijden. De gehandicaptenzorg telt één overschrijder en binnen de ggz blijven bestuurders binnen de normen.

Bonussen en ontslagvergoedingen

Ook daalden de hoogte van en het aantal bonussen en ontslagvergoedingen. Het aantal bestuurders dat een bonus verdiende nam af met 1 procent. De hoogte van de bonussen nam gemiddeld met 250 euro af.

Het aantal ontslagvergoedingen daalde met 0,9 procent. De hoogte ervan zakte gemiddeld met 20.000 euro. Dat de gemiddelde vergoeding bij ontslag lager ligt, kan te maken hebben met de samenstelling van de groep ontslagenen. Bijvoorbeeld dat er meer mensen met een kort dienstverband bij zijn. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Rapportage inkomensgegevens van bestuurders van zorginstellingen uit de jaarverslagen 2010

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De slager heeft dus blijkbaar zijn eigen vlees weer gekeurd. In ieder geval vallen de bestuurders die werkzaam zijn in een BV hier zeker niet onder want zij behoeven nog steeds niet te voldoen aan de verplichting hun jaarsalaris op basis van deze wet openbaar te maken. Daarnaast zijn alle interim-bestuurders niet meegenomen alsmede de bestuurders die zich via een management-buy-in constructie laten inhuren via een eigen bv of andere rechstpersoon. Dus een volstrekt onvolledig overzicht. Laten we eerst alle bestuurders maar eens weer onder de eigen cao gaan brengen en het onafhankelijke functiewaarderingssysteem FWG toepassen. Waarom niet heren en dames bestuurders??

  3. de banken zeggen ook steeds zich meer in kader van het publieke debat, dat in dienstverlening en zorg geen superinkomens meer mogen verwerven, zich hieraan te houden.
    Echter steeds komen ze in opspraak!Gewoon weg van publiek geld te kapen is niet meer goed te praten

  4. Stukje PR van de NVZD maar wel met leuke details. Zo staat er dat ” in de VVT-sector bestuurders zich het best aan de norm houden”. Uit deze formulering blijkt dat men van mening is dat bestuurders hun eigen salaris bepalen, terwijl formeel die taak bij de RvT ligt. Verder staat er niets over de ontwikkeling van de gemiddelde inkomens. Die gaat vermoedelijk gewoon flink omhoog terwijl de gewone CAO medewerkers hun koopkracht zagen stagneren. Verder wordt er steeds gesproken in percentages. Dat is geheel niet relevant, want de bestuurder van een klein verpleeghuis heeft helemaal niets met de Balkenendenorm te maken. Wanneer alleen gekeken wordt naar de zorgaanbieders met een omzet boven de 100 miljoen dan wordt het boeiend. Het lijkt er dus sterk op dat de NVZD met de rapportage heeft zitten manipuleren totdat de resultaten gunstig konden worden gepresenteerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.