Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bestuurders spreken zich uit naar aanleiding van Voice-schandaal

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
De uitzending van het online BNNVARA programma BOOS over seksueel misbruik/grensoverschrijdend gedrag in het televisieprogramma The voice of Holland houdt de gemoederen bezig. Ook in de zorg.
Harassment At Work With Medic And Female Nurse
De traditioneel hiërarchische relaties binnen het ziekenhuis maken het werk kwetsbaar voor machtsmisbruik. Foto: Catalin Pop / stock.adobe.co
Premium

Het onderwerp staat ook in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Om het ongrijpbare te verhelderen binnen een organisatie, vind ik dit YouTube filmpje heel beeldend: https://youtu.be/pZwvrxVavnQ (Tea and Consent). Dit filmpje delen kan helpen om het onderwerp binnen teams te bespreken, zodat iedereen het herkent en ervoor zorgt dat het stopt. Misschien stappen in het ziekenhuis van Peter van der Meer een deel van de 40 personen wel naar voren. Als daar nu nog wat gaande is, stopt dat misschien ook.
   Bedankt voor het artikel Sterre! Ik heb het met aandacht gelezen en ben heel blij dat Peter dit onderwerp heel serieus oppakt. Bedankt, ook voor jou Peter voor het delen van deze ingeslagen weg van zero tolerance wat betreft onveiligheid & intimidatie.

  2. Lees alle reacties
  3. Na het media schandaal vanuit De Voice was het natuurlijk te verwachten dat er vanuit diverse branches luid zou worden gekrakeeld dat het zo niet langer kan en dat er een ZERO-tolerance dient plaats te vinden voor (sexueel) grens overschrijdend (macht) misbruik. Zeker ook binnen de zorg. Je kunt maar beter als “haantje” de voorste verkondigen dat jouw zorgcentrum een voorloper is bij de aanpak van dit soort ongewenste contacten. De zorg is een groot bolwerk van veelal vrouwen welke van oudsher nog redelijk voorzien is van mannen aan de top. Het zou mij verbazen indien er daarbinnen geen sprake is van het in het bovenstaande artikel “ongrijpbare fenomeen”! Wie zijn de Marc Overmars-en binnen de zorg? En dan deze maar meteen net zo landelijk aan de schandpaal nagelen? (Ik hoop het niet)
   Ik hoop wel dat alle zorginstellingen zeer goede gedragscodes hebben vastgelegd en dat deze ook terdege onder de aandacht zijn gebracht ten tijde van aanstellen van de medewerkers. Daar naar te handelen bij overschrijden met gepaste consequenties.
   Gelijkwaardigheid en respect voor elkaar dienen de grondlegger te zijn.

  4. Heel mooi dat zorgbestuurders zich zorgen maken. Het zou ook mooi zijn dat zorgbestuurders zich druk zouden maken over het feit dat (leerling) verpleegkundigen en verzorgenden het onmogelijk wordt gemaakt om hun beroep op professionele wijze uit te oefenen en dt daardoor elke dag duizenden mensen nodeloos lijden. Deze opdracht hebben zij al decennialang verwaarloosd, maar kennelijk is dat geen aandachtspunt waard. Is hier sprake van onmacht, onwil, desinteresse??.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.