Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bestuurders zijn minder moedig dan goed is voor hun organisatie’

Eindredacteur
Externe en interne druk daagt zorgbestuurders uit om confrontaties aan te gaan. Dat vraagt lef. Zorgvisie vroeg drie coaches of dat valt te leren. Het artikel verschijnt vandaag in de eindejaarsspecial van Zorgvisie magazine.
Coaching Istock
In de gemeente Bronckhorst proberen Boerencoaches regionale problematiek aan te pakken. Foto: iStock

Dat het speelveld meer dan voorheen moed vraagt van zorgbestuurders, daarover zijn Jan Moen, Frits Verschoor en Leo Schoots het eens. En ook dat ’toon lef’ geen gemakkelijke opdracht is. ‘De zorgsector is heel gezagsgetrouw’, vindt Jan Moen. En: ‘echte lef zit in je’.

Vaker conflicten

Onderhandeling met partijen over de zorginkoop zijn ingewikkelder geworden, stakeholders eisen dat hun stem meetelt in beslissingen, media en externe toezichthouders zitten boven op de uitvoering van de zorg… het werk is er niet eenvoudiger op geworden, meent Verschoor. De kunst is om de confrontatie aan te gaan en toch de relatie met de ander goed te houden, zegt Schoots. Verschoor preekt in veel organisaties burgerlijke ongehoorzaamheid. ‘Dat is iets anders dan roekeloosheid. Het risico moet een gecalculeerd risico zijn.’

Lees het hele artikel in de Zorgvisie special met het thema ‘Besturen met lef’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.