Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bestuurders Zonnehuizen verantwoordelijk voor faillissement’

Redacteur Zorgvisie
Na het faillissement in 2011 leek de kous af voor stichting Zonnehuizen. Maar curator Marie-José Cools wil het bestuur van de zorginstelling persoonlijk aansprakelijk stellen voor het faillissement. Dat zorgde voor een gat van 10 miljoen euro.
Rechter400.jpg
Fotolia.

Cools wil de voormalig directeur Frans Broekhuizen en een tiental voormalige leden van de raad van toezicht laten opdraaien voor het bedrag. Ze is bezig met een onderzoek dat deze zomer moet worden afgerond. Daarna zal ze gaan procederen.

Vertrekpremie na faillissement
De advocaat van Cools heeft dinsdag in de rechtbank aangegeven dat de curator de vertrekpremie van 189 duizend euro van Broekhuizen niet wil uitbetalen. Cools gaat er vanuit dat de oud-directeur de miljoenenclaim niet zal kunnen betalen, dus wil ze zijn vertrekpremie van het bedrag aftrekken. Broekhuizen is eerder in een kort geding in beroep gegaan tegen de eis van de curator en kreeg toen gelijk van de rechter.  

Aansprakelijk voor faillissement
De curator stelt de voormalig directeur en raad van toezicht aansprakelijk, omdat de stichting Zonnehuizen naar haar mening failliet is gegaan vanwege een bestuurlijke crisis. De instelling groeide voor 2011 hard, maar de financiële processen verliepen niet goed, de administratie was niet op orde en de kwaliteit van zorg liep gevaar, zegt Cools. In het voorjaar van 2011 stapte Broekhuizen op, een half jaar later ging de zorginstelling failliet. Dat valt Broekhuizen volgens Cools persoonlijk te aan te rekenen. ‘Honderden mensen zijn hun baan kwijt geraakt. Gehandicapte cliënten wisten niet waar zij aan toe waren’, stelde haar advocaat dinsdag.

Niet betrokken bij faillissement
Broekhuizen vindt zelf dat zijn vertrek niks met het faillissement te maken heeft. ‘Toen ik vertrok was er een gat van 8,5 miljoen euro en lag er een herstelplan klaar. Als dat was uitgevoerd was Zonnehuizen niet ten onder gegaan. Mijn opvolgers hebben het bedrag opgepompt.’ (Volkskrant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.