Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Betere zorg dementie door koppeling data

Redacteur KinderopvangTotaal
Door gegevens van patiënten aan elkaar te koppelen is het mogelijk de zorg voor dementerenden te verbeteren. Dat is het idee achter de samenwerking tussen Alzheimer Nederland en onderzoeksinstituut Nivel voor een landelijk informatiesysteem dementiezorg. Bestaande professionele informatie wordt geanonimiseerd verzameld in een centrale database.
Betere zorg dementie door koppeling data

Alzheimer Nederland en het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) willen met een nieuw informatiesysteem meer zicht krijgen op de dementiezorg. Huisartsen, eerste lijn voorzieningen, casemanagers, geheugenpoli’s en verzekeraars houden voor hun eigen praktijk registraties bij over mensen met dementie. Deze gegevens zijn vaak al opgeslagen in regionale of landelijke informatiesystemen. De organisaties willen al die gegevens koppelen en in een centrale database bij elkaar brengen. Een derde partij zal de gegevens anonimiseren.

Deltaplan

Het nieuwe informatiesysteem maakt deel uit van het Deltaplan Dementie. Dit is een initiatief van Alzheimer Nederland, ZonMw, Alzheimercentrum VUmc en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra om de gevolgen van dementie in te dammen. In Nederland zijn naar schatting zo’n 250.000 mensen die lijden aan dementie.

Benutten

Het is niet de bedoeling dat zorgverleners extra registraties moeten uitvoeren. Doel is de bestaande informatiesystemen beter te benutten. De informatie die wordt verzameld draait om vragen als: Hoeveel mensen hebben een diagnose dementie en om welke vorm gaat het? Hoe lang na de eerste signalen is de diagnose gesteld? Stelt de huisarts die diagnose of de specialist? Welke interventies en voorzieningen worden ingezet? Zijn eventuele regionale verschillen in de dementiezorg te verklaren? Spelen bijkomende ziekten een rol? (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer:

Overgewicht factor bij explosie aantal dementerenden

Doorbraak: medisch voedingsmiddel tegen dementie

Ontmoetingscentrum zet braintrainers in tegen dementie

Bijna alle dementerenden vertonen probleemgedrag

2 REACTIES

  1. Aahhh toe Auke ;-), er zitten 5 dagen tussen, je kan ook spreken van öud nieuws” en btw ik dacht dat het heel de opzet was van “ketenzorg”. Maar ja ik kan me vergissen, ben geen manager, maar werkvolk.. maar ik dacht echt dat met ketenzorg ,wat zoveel geld kost, de koppeling tussen alle partijen was gelegd.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.