Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beveiliging medische dossiers ziekenhuizen onvoldoende

Ziekenhuizen beveiligen vertrouwelijke medische informatie onvoldoende. Dit blijkt uit een gezamenlijk rapport van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Het CBP en de IGZ onderzochten de twintig ziekenhuizen, waaronder zich ook twee academische ziekenhuizen bevonden. Uit het onderzoek blijkt bij geen enkel ziekenhuis sprake te zijn van een ‘voldoende passend beveiligingsniveau’. Bij negen ziekenhuizen is de beveiliging ver beneden de maat, bij vijf ziekenhuizen scoort de informatiebeveiliging een dikke onvoldoende maar ook de overige zes ziekenhuizen halen geen voldoende.

Beveiliging medische patiëntgegevens

Een goede beveiliging van privacygevoelige gegevens valt of staat met het gedrag van de medewerkers. Uit het onderzoek van het CBP en de IGZ blijkt dat in sommige ziekenhuizen hele afdelingen met hetzelfde wachtwoord werken, de computerschermen vaak aanblijven staan en de verantwoordelijkheid niet is geborgd in afspraken. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Patiëntgegevens ziekenhuis Roermond op straat

‘Privacy patiënten bij epd onvoldoende gewaarborgd’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.