Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bezuiniging op AWBZ wordt nergens opgevangen

Mensen die ondersteunende en activerende begeleiding nodig hebben, kunnen voor de financiering hiervan na 1 januari 2009 niet langer een beroep doen op de AWBZ. Uit de begroting van VWS wordt echter niet duidelijk waar deze cliënten straks wél terechtkunnen.

Staatssecretaris Bussemaker bezuinigt achthonderd miljoen euro op de AWBZ door de functies begeleiding en psychosociaal te schrappen. Cliënten die gebruikmaken van deze functies zullen straks bij andere beleidsdomeinen aankloppen voor de bekostiging van deze zorg. Het is echter onduidelijk in hoeverre de Wmo, de Jeugdzorg of het onderwijs in staat is deze nieuwe cliëntenstroom op te vangen. Uit de begroting blijkt dat Bussemaker honderdvijftig miljoen euro heeft gereserveerd voor het beroep op andere domeinen als gevolg van de bezuiniging.

Volgens VWS-woordvoerster Annette Dijkstra heeft het ministerie nog geen concrete afspraken gemaakt met bijvoorbeeld de gemeenten of het ministerie van Jeugd en Gezin over de opvang van nieuwe cliëntengroepen. Brancheorganisatie ActiZ maakt zich hier zorgen over. Wat de consequenties voor de cliënt zullen zijn, blijft volgens ActiZ onduidelijk. De koepel heeft bij VWS aangedrongen op duidelijkheid.

Verder valt op dat over de afschaffing van het bouwregime in de care niets concreets is opgenomen in de begroting. Dit terwijl het nieuwe bouwregime in de cure zoveel problemen oplevert.

In de begroting staan ook een paar nieuwe subsidieregelingen. Zo kunnen aanbieders in 2009 voor kortdurende kleinschalige experimenten met zorginnovaties gebruikmaken van budgettaire ruimte. Dit in het kader van de NZa-regel ‘Innovatie ten behoeve van nieuwe zorgprestaties’. Daarnaast heeft Bussemaker voor de stimuleringsregeling kleinschalig wonen twintig miljoen euro uitgetrokken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bussemaker schrapt mogelijk herstelzorg uit AWBZ

Bussemaker: indicatie AWBZ kan simpeler

Aanpassing AWBZ voor eigen bijdrage

Meer Prinsjesdagnieuws:

Klink wil nieuwe financiering huisarts

Pgb komt in regiobudget

Minder geld voor inspectie

Klink gaat door met transparantie en marktwerking

Tekorten AWBZ lopen op

Weblog Eric Bassant: Concurrenten in de ketenzorg

1 REACTIE

 1. bezuinigen binnen de AWBZ is mogelijke door:
  MEE niet mer uit de AWBZ te financieren
  Het CIZ op te heffen of te verkleinen tot klantgerichte wn wijkgerichte bureau’s waar wijkverpleegkundigen niveau 5 een duielijke indicatie rol krijgen
  Vereenvoudigen van de financiele stromen, ontmantelen van het CAK
  Toegang tot zorg en hulpmiddelen vereenvoudigen zodat minder beroepszaken en rechtszaken plaats hoeven te vinden
  PGB vereenvoudigen zodat alle tussenpersonen geen budget meer uit het PGB ontvangen
  Huishoudelijke zorg weer terug bij de huiszorg zodat huishoudelijke medewerkers weer een pensioen op kunnen bouwen en recht hebben op bijscholing!!
  Beschrijving van uitvoering AWBZ zo makkelijk maken zo ook de berekening van de eigen bijdrage zodat er geen hulp voor nodig is
  Ik ontvang als dwarleasie patient geen ondersteunende begeleiding meer zodat ik ernsig wordt beperkt in mijn dagelijks participatie
  Hulpmiddelen terug naar de AWBZ, geen knip in de zorg
  Gemeenten en AWBZ laten merken als in die keten budgetten leiden tot onmenselijke beperking tot de toegang naat zorg en ondersteuning

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.