Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen in AWBZ ophanden

Redactie Zorgvisie
Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid wil 800 miljoen euro minder uitgeven aan de AWBZ-hulp. Het kabinet buigt zich morgen over haar voorstel voor een pakket maatregelen.
Bezuinigingen in AWBZ ophanden

Het gaat bijvoorbeeld om het schrappen van huiswerkbegeleiding voor kinderen met ADHD. Bussemaker trok al eerder aan de bel over de oplopende AWBZ-kosten. De Sociaal-Economische Raad (SER) bracht in april advies uit, ook voor structurele maatregelen. Die komen morgen eveneens aan bod. Zo zinspeelde Bussemaker onlangs op een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle AWBZ-hulp. Nu geldt voor een deel van de hulp, zoals de verpleging en de verzorging, een eigen bijdrage.

Stijgende AWBZ-kosten

Voor deze kabinetsperiode is 2,5 miljard euro uitgetrokken om de stijgende AWBZ-kosten, bestemd voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten, op te vangen. Jaarlijks bedragen de uitgaven rond 20 miljard. VVD-Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg vreest dat gezinnen onevenredig hard worden getroffen. Kinderen onder 18 jaar moeten volgens haar voortaan een eigen bijdrage betalen. Voor de VVD is dat plan onbespreekbaar. ‘Het is onbestaanbaar dat gezinnen met een ernstig gehandicapt kind voortaan wel een eigen bijdrage in de AWBZ moeten betalen.’ De SP is mordicus tegen ‘de ontmanteling van de AWBZ’. Fractiewoordvoerder Agnes Kant noemt extra bezuinigingen ‘volstrekt onverantwoord, omdat de kwaliteit van de zorg in bijvoorbeeld de verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg nu al tekortschiet’. (ANP)

Lees ook:

Bussemaker: AWBZ jeugdigen aanpassen

Bussemaker: ‘AWBZ is een lappendeken’

Miljard tekort; nieuwe ingrepen in AWBZ dreigen

SER: AWBZ moet terug naar de kern

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.