Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bezuinigingen op de wijkverpleging van de baan

Bert Bukman
Onder druk van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer heeft premier Rutte beloofd af te zien van bezuinigingen op de wijkverpleging. 'Dank daarvoor,' zei PvdA-leider Ascher, die de betreffende motie indiende.
ActiZ: haal numerus fixus van hbo-v opleiding
Foto: AdobeStock

De kwestie kwam ter sprake in het debat over de regeringsverklaring. De wijkverpleging wordt niet expliciet genoemd in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet, maar het Centraal Planbureau had berekend dat de wijkverpleging 100 miljoen euro zou moeten inleveren bij een evenredige verdeling van alle in het regeerakkoord genoemde besparingen.

PVV

De voltallige oppositie keerde zich tegen deze optie. Dit resulteerde in de motie van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Opvallend was dat zowel de oppositiepartijen ter rechter- als ter linkerzijde de motie ondersteunden, waaronder dus ook de PVV. Samenwerking tussen de PVV en de PvdA kwam de afgelopen jaren in de Tweede Kamer zeer zelden voor.

Premier Rutte zegde vervolgens toe dat de besparingen op de wijkverpleging, die volgens hem overigens nog met de sector moesten worden besproken, van de baan waren. ‘Dat is heel mooi, dank daarvoor,’ zei Asscher. Rutte stond overigens wel op het standpunt dat het kabinet de mogelijkheid moet houden om verspilling in de wijkverpleging tegen te gaan en de efficiency te vergroten. Daar was Asscher het mee eens.

Steunkousen

De wijkverpleging valt onder de thuiszorg en speelt een belangrijke rol bij de plannen om patiënten sneller uit het ziekenhuis te ontslaan. Het gaat onder meer om hulp voor ouderen, zoals ondersteuning bij het aantrekken van steunkousen, het toedienen van oogdruppels en het klaarleggen van medicijnen.

 

1 REACTIE

  1. Ik word er toch weer heel verdrietig van….wijkverpleging benoemen als thuiszorg en dat er nog steeds voorbeelden genoemd worden om dit te illustreren als steunkousen aantrekken, oogdruppelen, en medicatie klaarzetten! Op zich is dat thuiszorg en zorg thuis en dat moet zeker en goed gebeuren……, maar wijkverpleging is zoveel meer en complexer!
    De wijkverpleegkundige bepaald altijd de zorgbehoefte op maat, levert veelal complexe verplegkundige (medische) handelingen in vaak zeer complexe zorgsituaties. Daarnaast coördineert de wijkverpleegkundige de zorgverlening voor de klant en staat deze bij met raad en daad!
    Een zeer complexe functie en rol.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.