Jos de Blok: ‘VWS-plannen wijkverpleging werken averechts’

Het plan van VWS-minister De Jonge om samenwerking in de wijkverpleging van bovenaf op te leggen, zal juist leiden tot meer fragmentatie en bureaucratie, verwacht Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland. Net zoals in de sociale wijkteams zal dit leiden tot bestuurlijke drukte en extra kosten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland
Jos de Blok: 'In de meeste wijken zijn er twee tot drie aanbieders die al goed samenwerken.'Foto: Paul Tolenaar

Minister Hugo de Jonge van VWS wil dat zorgaanbieders in de wijkverpleging intensiever gaan samenwerken. Per wijk moet er één herkenbaar wijkverpleegkundig team komen. Directeur Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, de grootste aanbieder van wijkverpleging, vindt de plannen onverstandig en niet voldoende doordacht. Hij stelt dat er de laatste jaren al steeds meer wordt samengewerkt door zorgaanbieders. ‘Er zijn vanuit de inhoud al flinke stappen gezet. De tijd dat zorgaanbieders productiebedrijven waren, ligt achter ons. Veel organisaties zetten in op zelfredzaamheid, preventie en e-health. De sector heeft het kwaliteitskader wijkverpleging opgesteld. Daarnaast is er regionaal steeds meer samenwerking

0
4894

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.